Hronika

Ministar unutrašnjih poslova FBiH o obračunu sa Edinom Gačićem: Doći u sukob sa TAKVIM MONSTRUMOM nikome nije lako

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine,  istakao je da je zadovoljan radom policijskih agencija u slučaju Gačić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH o obračunu sa Edinom Gačićem: Doći u sukob sa TAKVIM MONSTRUMOM nikome nije lako
Foto: Klix

Zadovoljni smo da građani mogu odahnuti. S pravom se uvukao strah među građane. Zadovoljni smo koordiniranim akcijama svih policijskih agencija koje su učestovale u ovoj akciji. Imali smo na raspolaganju svu moguću opremu koja nam je bila potrebna. Najvažnije je da nije bilo više žrtava imajući u vidu sam profil ubice. Ostaje gorak okus, tuga i bol, za našim pripadnikom Mahirom Begićem – rekao je Čampara za N1.

Kako je naveo, iz svega ovoga treba izvući određene poruke i napraviti analizu cijelog slučaja.

– Ima puno još stvari koje smo mi u međuvremenu radili, javnost nije znala. Objezbjeđivali smo neke objekte, neke ljude, na osnovu nekih informacija koje smo dobijali sa terena i od drugih građana – dodao je Čampara.

Pročitajte još

Tokom obračuna sa Gačićem, ranjen je jedan policajac. Ministar Čampara je naveo da je su ministar MUP KS Admir Katica i komesar Mevludin Halilović obišli ranjenog policajca.

– Ja sam čak primijetio sinoć, kad je sve to završeno, vidio sam mu osmijeh na licu. Čak smo zapalili i jednu cigaretu. Vidim da mu je drago bilo da je ovo završeno i da niko od kolega nije stradao. I oni su odahnuli. Doći u sukob sa takvim monstrumom, vjerujte mi, nije nikome lako – rekao je Čampara.

Čampara je naveo da u ovom slučaju koordinacija nije izostala.

– Ali, ovdje se postavlja jedno drugo pitanje, pitanje te koordinacije. Mi imamo tu koordinaciju, to je sve na dobrovoljnoj osnovi. Mi u FBiH i državi imamo decentralizovan policijski sistem. Da barem mi u FBiH imamo sistem kao što je u RS sasvim bi bilo drugačije. Imamo 10 kantonalnih ministara, deset komesara, tu je Brčko Distrikt, FUP, Federalno ministarstvo. Zato mi uvijek u tom nekom procesu moramo kasniti. Jedni moraju moliti druge, zvati, slati depeše. U RS je sasvim druga stvar, sve ide od direktora policije.  Zašto ne promijeniti nešto što je sigurno dobro za građane FBiH. Imaćemo bolju sigurnost, bolju sigurnost policajca i građana. Jer ovakav sistem jednostavno nije održiv – naveo je Čampara.