Politika

MINISTAR VEĆ U KAMPANJI? Sve izvjesniji kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke, evo šta ga odaje

Pokretanja postupka izmjene i dopune Zakona o PDV, s ciljem oslobađanje poreza na kupovinu prve nekretnine, za mnoge je bio još jedan siglan da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić nezvanično već ušao u predizbornu kampanju.

MINISTAR VEĆ U KAMPANJI? Sve izvjesniji kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke, evo šta ga odaje
FOTO: SRNA

I to za gradonačelnika Banjaluke.

-Čim političar nešto da „besplatno“ građanima, znajte da se radi o kampanji – kaže izvor Srpskainfo.

U veoma kratkom roku, nije to bio jedini potez Amidžića koji se svidio mnogima u RS i BiH. On je nedavno izjavio da od Doma naroda BiH očekuje da usvoji izmjene Zakona o PDV kojim će “prag” za ulazak u sistem PDV biti povećan sa 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Upravo to se desilo prije sedam dana, iako je mjesec-dva prije toga SNSD zaustavio upravo taj zakon, koga je predložio SDS.

Dalje, ministar Amindžić neobičnu agilnost u javnosti nastavlja i na konferencijama za medije, na kojima se predstavlja kao najveći protivnik povećanja budžeta institucija BiH za 2024. Prijeti da će institucije na privremeno finansiranje, ako ne bude dogovora o uštedama, prećutkujući da će u tom slučaju BiH na raspolaganju imati isti budžet kao i u 2023. koji je značajno povećan u odnosu na onaj iz 2022.

savjet ministara bih  srdjan amidžić
FOTO: ALMIR RAZIĆ/FENA

Ulje na vatru spekulacija o kandidatima za gradonačelnika Banjaluke nedavno je dolio i Slobodan Stanarević, odbornik DEMOS u gradskoj Skupštini.

Ekonomski fakultet daje gradonačelnika Banjaluke, kandidati dva profesora i student – napisao je Stanarević na društvemnoj mreži X.

Pročitajte još

O studentu se manje – više sve zna. U pitanju je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković, iako potpredsjednik PDP Igor Crnadak kaže da ta stranka još nije odlučila ko će joj biti kandidat za gradonačelnika.

draško stanivuković gradonačelnik banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prvi od dva profesora mogla bi da bude Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

A drugi? Na Ekonomskom fakultetu SNSD ima mnogo kadrova, a u ovom trenutku najistaknutiji je prof. dr Amidžić. Naravno, ni ta stranka još nema ime kandidata, a u Gradskom odboru tvrde da se o tome još zvanično nije ni razgovaralo. U svakom slučaju, šanse da kandiduju svog aktuelnog predsjednika Vladu Đajića sve su manje nakon propasti njegovog „životnog djela“, a to je da prikupi mnogo potpisa građana i u Skupštini zvanično pokrene opoziv Stanivukovića.

Zato, čak i u suprotnom taboru, imaju saznanja da će SNSD prije kandidovati Amindžića nego Đajića.

-Mislim da mi je teško dati jasan odgovor na pitanje da li će Srđan Amidžić biti kandidat za gradonačelnika. Ono što vidimo jeste pojačan angažman i agilnost, koju do sada u javnom angažmanu nismo vidjeli. Otuda će se neki zapitati šta se iza brda valja. U svakom slučaju vodi kampanju na strani Republike Srpske u odnosu na BiH, a to je uvijek dobra preporuka za kandidaturu – kaže za Srpskainfo politička analitičarka Tanja Topić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije