Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ministar zdravlja ZAPLESAO sa mališanima u Bečićima, a oni mu uzvratili POKLONOM

Društvo
Autor:

foto Vlada RS

Mališane iz Srpske koji tradicionalno ljetuju u Crnoj Gori, u sklopu projekta „Socijalizacija djece RS“ u Bečićima su danas posjetili predstavnici institucija RS, predvođeni ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem.

Za ove goste djeca iz Milića, Han Pijeska, Pala, Prijedora, Rogatice i Čajniča, odnosno osma grupa mališana koja je ove godine na ljetovanju u Bečićima, pripremila su i priredbu, a u pjesmi i igri pridružio im se i sam ministar Šeranić. Talentovani mladi slikari iz Čajniča su ministra obradovali i tako su što su napravili njegov portret.

Po njegovim riječima, osim što je jedan od najdugovječnijih, ovo je i jedan od najboljih projekata koje Srpska ima, a prvenstveno jer donosi mnogo pozitivne energije djeci koja su svake godine njegov najvažniji dio. Ove godine, u 14 smjena, u Crnoj Gori će ljetovati ukupno 1.800 djece iz RS, koja dolaze iz višečlanih porodica, socijalno ugroženih porodica, porodica iz boračke populacije, zatim djece sa posebnim potrebama, mališana sa hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarene djece, sportista itd.

foto Vlada RS

 

Šeranić smatra da je jedan od razloga što je ovaj projekat ovako uspješan upravo i to što doprinos daju brojna udruženja, porodice, ali i volonteri i vaspitači koji predano rade sa djecom u toku programa.

– Energija koju ova djeca donesu, ali i odnesu odavde je nešto najvrijednije i to je ono što ovaj program čini stvarno dobrim – ističe Šeranić.

A na koji način ovaj projekat, koji se realizuje od 2002. godine, utiče na djecu i njihov razvoj, pokazuje i primjer Nataše Bogdanović, diplomiranog defektologa i vaspitača iz Milića koja je trenutno u Bečićima uz mališane iz RS.

– Ovdje sam bila kao dijete, dva puta kao student volonter i sada sam prvi put kao vaspitač. Iz iskustva znam da je za djecu ovih desetak dana nešto najljepše što će da dožive u detinjstvu i tinejdžerskom dobu. Uloga vaspitača mi sada ide i lakše, jer razumijem šta im treba i kako to sve na njih utiče – ističe Nataša, koja se nada da će jednog dana doći i do uloge koordinatora ovog važnog projekta.

foto Vlada RS

Mnogi od mališana iz Srpske uz pomoć ovog projekta prvi put i odu na ljetovanje na more, ali program pomaže i u njihovom razvoju, razvijanju osjećaja empatije i pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmaciji njihovih potencijala.

Do sada je u programu “Socijalizacija djece RS” učestvovalo više od 30.000 ljudi, od čega 25 hiljada djece, te prateće osoblje, ističe Nedeljko Jović, direktor Fonda za dječiju zaštitu RS, koji realizuje ovaj program u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite. Po njegovim riječima, efekti projekta su vrlo pozitivni.

– Tokom radnog sastanka ovdje smo govorili o ovom projektu i radu Fonda. S obzirom na to da imamo podršku ministarstva, ovaj projekat će ubuduće biti bolji i uređeniji, sa još boljim uslovima za mališane – najavljuje Jović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO