Politika

Ministri i zamjenici dobili ZELENO SVJETLO: Centralna izborna komisija završila provjere za Savjet ministara

Centralna izborna komisija BiH završila je provjere za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara te utvrdila da svih 19 kandidata ispunjavaju uslove da budu izabrani.

Ministri i zamjenici dobili ZELENO SVJETLO: Centralna izborna komisija završila provjere za Savjet ministara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šef odsjeka za izbore CIK, Marijana Žuljević potvrdila je na današnjoj sjednici ove Komsije da je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto (HDZ) 6 i 12. januara ove godine tražila provjeru za ukupno 19 osoba koje bi trebale biti imenovane na mjesta ministara ili zamjenika ministara.

– Na osnovu naših evidencija i podataka koji su dostavljeni u obrascima utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove za kandidaturu na mjesta za koja su predloženi – rekla je Žuljevićeva.

Pročitajte još

Kandidati koji su prošli provjeru su Davor Bunoza (HDZ), koji je predložen za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ) koja treba sjesti u fotelju ministra civilnih poslova, te Staša Košarac (SNSD), budući ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Zoran Tegeltija (SNSD) budući ministar finansija i trezora, kao i Nenad Nešić (DNS), koji treba sjesti u fotelju ministra bezbjednosti.

Provjeru je prošao i Elmedin Konaković (NiP), kandidat za ministra inostranih poslova, Zukan Helez (SDP), kandidat za ministra odbrane, Edin Forto (Naša stranka), kandidat za ministra transporta i komunikacija, te Sevlid Hurtić (BH Zeleni), koji je kandidat iz Republike Srpske za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Osim njih, provjere su prošli i kandidati za zamjenike ministara – Ivica Bošnjak, Slaven Galić, Josip Brkić, Aleksandar Goganović, Ognjen Janjić, Marijana Mojić, Ljiljana Lovrić, Muhamed Hasanović, Elvir Mahmuzić i Duška Jurišić.

Potvrda CIK danas će biti dostavljena Borjani Krišto, a već iduće sedmice bi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao održati hitnu sjednicu na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv Savjeta ministara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije