Sudbine

Minja Subota o Miki Aleksiću: Zloupotrijebio je mlade devojke koje su pokazale talenat

Čuveni televizijski voditelj, Minja Subota, prokomentarisao je slučaj seksualnog zlostavljanja i uznemiravanje učenica škole glume od strane Miroslava Mike Aleksića (68), i pružio podršku Mileni Radulović (25) i Ivi Ilinčić (24).

Minja Subota o Miki Aleksiću: Zloupotrijebio je mlade devojke koje su pokazale talenat
FOTO: GORAN SRDANOV, DEJAN ŽIVANČEVIĆ / RAS KOMBO

  Ja bih se, prije svega, usmjerio na ovo kada su u pitanju djeca. Prije svega, dajem priznanje mladim djevojkama i dramskim umjetnicama koje su pokrenule jednu ovakvu stvar i sada je na nama da pronađemo neke zakonske okvire, da usavršimo pristup svemu tome, da iskoristimo ovu tužnu i ružnu situaciju da to popravimo. Šta znači ta škola glume? Prije svega, ko osniva takve škole, koji su tu zakonski okviri, da li postoje licence, se provjeravaju ljudi koji tu rade, da li se provjerava program i tako dalje – istakao je Minja u jutarnjem programu Prve televizije.

FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ, MILAN ILIC / RAS KOMBO
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ, MILAN ILIC / RAS KOMBO

– Roditelji ne upisuju djecu na takva mjesta da bi oni postali glumci. Ne. Upisuju da bi djeca društveno živjela, da bi naučila ljepotu govora, da bi se družili, imali bogatiji društveni život i da bi to nosili kao lijepe uspomene iz djetinjstva. Od njih 100-200, možda jedan postane dramski umjetnik. I sada odjednom vidimo nepedagoški odnos prema njima, da su ona maltretirana i tako dalje… Ali gdje je vrh? Vrh je da su odabrane one mlade djevojke i djevojčice koje su pokazale talenat i htjele da odu na glumu, da upišu akademiju… i on je njih zloupotrijebio – prokomentarisao je.

Pročitajte još

– Mi imamo jedan prosvjetni sistem u koji treba da imamo povjerenja, jedan od rijetkih koji fukcioniše, jer ga vode hiljade fakultetski obrazovanih ljudi, pedagoga, stručnjaka, i bore se da ga usavršavaju, a mi sa druge strane dobijemo ovo. Pa, čekajte, da Mika Aleksić dobije Vukovu nagradu? Koja je to provjera društva, koje su to kontrole, koja je to, što kažu, povratna veza da mi vidimo ko šta radi? – rekao je Minja Subotić, te se osvrnuo na raniji period, kada je sve, kako kaže, bilo mnogo drugačije.

– Moje kolege i ja smo stvarali pod jednom devizom koju treba svi da usvoje, a to je nas naučio Duško Radović – djeci poklanjajte samo najbolje i prema djeci se odnosite kao sebi ravnima. Time se treba rukovoditi – izjavio je čuveni voditelj, prenosi Blic.