Politika

"Mir mora biti spasen po svaku cijenu" Kavazović poručio da u BiH vlada velika kriza, zabrinjava ga aktuelna retorika

Smatram da ljude koji ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini treba izvesti pred sud. Jer, nema ništa što bismo mogli žrtvovati kada je u pitanju mir. Mir moramo sačuvati i spasiti porad nas i naše djece, naših unuka i generacija koje dolaze, govori prvi čovjek Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

"Mir mora biti spasen po svaku cijenu" Kavazović poručio da u BiH vlada velika kriza, zabrinjava ga aktuelna retorika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kavazović kaže da je trenutna kriza u državi velika, te da retorika koju čujemo zabrinjava. To sve može, smatra Kavazović, ugroziti mir u Bosni i Hercegovini. 

Nakon što je učestvovao u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice o mogućnostima za rješavanje problema u BiH, Kavazović ističe da je tokom tih susreta rekao da vjerske zajednice nisu uključene u ove tenzije i nemaju odgovornost za politički ambijent u Bosni i Hercegovini. Ali je jasno rekao šta smatra glavnim problemom u BiH.

Pročitajte još

– Srž problema u BiH su aspiracije prema njenoj teritoriji. Secesija i vjerovatno priključenje nekoj drugoj zemlji. Kazao sam da se to mora zaustaviti. Svaki drugi razgovor u Bosni i Hercegovini je vođenje u krivom smjeru. Secesija se mora zaustaviti. Mora se sačuvati mir u Bosni i Hercegovini – ističe Kavazović, prenosi BHRT.

Vratiti se filozofiji komšiluka

Kavazović podsjeća da je Bosna i Hercegovina stoljećima opstajala na filozofiji komšiluka i misli da bi se toj filozofiji trebalo vratiti. Upozorava kako se ne bi smjelo skliznuti u fašističku ideologiju koja je jedno vrijeme, u nekim društvima oko nas, pa i ovdje bila preferirana, a to je filozofija istrage poturica. 

– Komšiluk je ono oko čega trebamo da se savijemo, trebamo biti upućeni jedni prema drugima, pomoći jedni drugima, razumjeti jedni druge. Mi smo svi ovdje slavenski narod. Naše tradicije su vrlo bliske, jezici su nam isti. Ne postoji nijedan razlog zbog čega bismo mi pretvorili ovaj blagodat mira u pakao rata – govori u intervjuu “Jedan” efendija Kavazović. 

Prihvati notifikacije