Kultura

Mira Furlan otvoreno ranjiva i samokritična: Slavna glumica ne štedeći nikog opisala život i karijeru punu uspona i padova

Izdavačka kuća Booka objavila je emotivnu autobiografiju Mire Furlan “Voli me više od svega na svijetu” u kojoj glumica uvodi čitaoce u vlastiti svijet, u svoje intimne drame i razmišljanja, opisujući život i karijeru pune uspona i padova.

Mira Furlan otvoreno ranjiva i samokritična: Slavna glumica ne štedeći nikog opisala život i karijeru punu uspona i padova
FOTO: Z. LONČAREVIĆ/RAS SRBIJA

Dobitnica dvije “Zlatne arene” istovremeno oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i srećniji svijet i za koje, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorke, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji više nije bilo mjesta u novim državama.

Knjigu otvara pismo Mire Furlan sinu Marku:

– Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da “bolje razumijem samu sebe” pokušavajući detektirati skrivenu “priču” u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?

Otvoreno ranjiva i samokritična, Mira Furlan bez zadrške i ne štedeći nikog govori o svom životu, o licu i naličju slave, o razočaranjima i nepravdama koje je doživjela, o apatridima i emigrantskom životu, kao i o sunovratu demokratije i ideala u današnjem svijetu.

Emotivna, moćna proza uz visprene, duhovite i katkad cinične uvide, više je od puke autobiografije. Ona je svjedočanstvo o osjećanju nepripadanja, o tome šta znači biti žena u ovom svijetu i o snazi koju bezuslovna ljubav pruža.

Pročitajte još

Mira Furlan, filmska i pozorišna glumica, rođena je u Zagrebu 1955. Sa 22 godine diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i ubrzo dobila stalni angažman u zagrebačkom Hrvatskom narodnom pozorištu.

Slavu je stekla ulogom Kate u seriji “Velo misto”. ”Zlatnu arenu” za najbolju glumicu dobila je za uloge u filmovima “Kiklop” (1983) i “Ljepota poroka” (1986). Svjetska javnost ju je upoznala u filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu”.

Krajem 1991. sa suprugom, režiserom Goranom Gajićem, emigrira u SAD, gde se istakla ulogama u serijama “Vavilon 5” i “Izgubljeni”. Glumila je u brojnim američkim predstavama i filmovima, a od početka novog milenijuma i u filmovima i pozorištima u zemljama bivše Jugoslavije. Preminula je u Los Anđelesu 2021.

Autorka je drame “Dok nas smrt ne razdvoji” i knjige kolumni koje je objavljivala u Feral tribjunu “Totalna rasprodaja”. Autobiografiju “Voli me više od svega na svijetu” posthumno je objavio njen suprug, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu