Gradovi

Miris Krajine u srcu Hercegovine: Domaći proizvodi iz Banjaluke stigli u Trebinje

U centru Trebinja otvorena je Krajiška kuća, objekat sa domaćim poljoprivrednim proizvodima iz Banjaluke i okoline, koji kupcima nudi oko 500 artikala preko stotinu proizvođača ovog dijela Srpske.

Miris Krajine u srcu Hercegovine: Domaći proizvodi iz Banjaluke stigli u Trebinje
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Кrajiška kuća je upotpunila gastronomsku i turističku ponudu juga Srpske proizvodima koji nisu tipični za Hercegovinu. Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoproivrede i sela, Draško Ilić, na otvaranju je rekao da se na projektu Krajiške kuće radi već duže vrijeme, podsjetivši da Hercegovačka kuća dobro posluje i turistička je ponuda Banjaluke.

– Siguran sam da će proizvodi iz Krajine biti dodatna ponuda svima koji dolaze i borave u Trebinju, a Trebinjcima prilika da kupe ono što se ne proizvodi u njihovoj regiji – naveo je on.

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina je istakao da se na policama Кrajiške kuće mogu naći autentični proizvodi ovog dijela RS, od najboljih rakija, kiselog i slatkog programa do kraft piva.

– Ovo je dobar primjer saradnje između dvije lokalne zajednice, koja je počela mnogo ranije otvaranjem Hercegovačke kuće u Banjaluci. Dokaz je da predanim radom možemo zajedno više da napredujemo i da građanima Srpske ponudimo domaće proizvode, koji su zdravstveno ispitani. Na taj način pomažemo domaću proizvodnju, sprečavamo odliv kapitala iz RS i pokazujemo da nema potrebe za uvozom iz drugih zemlja – istakao je Dutina.

Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, zahvalio se i bivšem gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću, koji je prvi prihvatio ideju da se Hercegovačka kuća otvori u Banjaluci, kada je i dogovoreno da se Krajiška kuća otvori u Trebinju.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Otvoreni smo za saradnju sa svim gradovima u RS i regiona, da sklapamo sporazume i prodajemo domaće provjerene proizvode – istakao je on.

Najavljeno je otvaranje Hercegovačke i Krajiške kuće i u Beogradu i Novom Sadu.

Delegacija RS, u kojoj u bili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina, u junu je u Beogradu posjetila gradsku upravu radi dogovora i obezbjeđivanja uslova da se Hercegovačka kuća otvori u Beogradu, a istim projektom biće otvorena i Krajiška kuća.

Krajiška kuća posluje u okviru trebinjskog Agrarnog fonda, koji je prije nešto više od dvije godine Hercegovačku kuću otvorio u Banjaluci, a ovog ljeta i u Istočnom Sarajevu.

Prilikom nedavne posjete delegacije japanskih privrednika i bankara Trebinju, koji su obišli i Hercegovačku kuću, Japanci su se zainteresovali za uvoz hercegovačkih autohtonih proizvoda i uspostavljanje saradnje, posebno u oblasti mediteranske poljoprivrede.

Dutina je nakon posjete delegacije iz Japana naveo da se razgovaralo o mogućnosti izvoza domaćih proizvoda u tu azijsku zemlju, prije svega čajeva, organske kozmetike, džemova, pekmeza, slatkog od voća, a s trebinjskim vinarima razgovaraće se o izvozu vina na japansko tržište.

Med na švedskom tržištu

Hercegovački med je prošle godine dospio na tržište Švedske, u Stokholm. Prve količine isporučene su zahvaljujući trebinjskom Agrarnom fondu, a u prvom kontigentu u Skandinaviju je stiglo 500 kilograma hercegovačkog meda.

Veselin Dutina rekao je da su prvi iz BiH uspjeli da izvezu med na ovo zahtjevno evropsko tržište dodavši da je med prošao sve potrebne analize, a obimna i složena dokumentacija je malo usporila izvoz.

Prihvati notifikacije