Politika

Mirko Šarović za SRPSKAINFO: Vrhunac PROMJENA u Srpskoj biće za dvije godine

Srpska demokratska stranka je, u odnosu na prošle lokalne izbore, izgubila tri lokalne zajednice u kojima je imala vlast, ali je dobila novih najmanje šest opština i gradova, kaže predsjednik SDS Mirko Šarović.

Mirko Šarović za SRPSKAINFO: Vrhunac PROMJENA u Srpskoj biće za dvije godine
FOTO: SDS

Uz to je, dodaje, pobijedila je s koalicionim partnerima u Bijeljini i Banjaluci.

U intervjuu za Srpskainfo Šarović tvrdi da upravo iz ovih razloga, ali ne samo ovih, SDS ima značajnog razloga da bude zadovoljna proteklim izborima, uprkos ogromnim izazovima s kojima se suočila u proteklom periodu.

Ko je pobjednik, a ko gubitnik nedjeljnih izbora u Republici Srpskoj?

Ko je pobjednik, a ko nije, možete da zaključite sami. SNSD, koji je osvojio najviše manada za načelnike i odbornike, ali je izgubio ključne gradove Banjaluku i Bijeljinu. I to im je poprilična kost u grlu.

U izbornoj noći ste u SDS otvorili šampanjac i nazdravili. Šta ste tačno proslavljali?

Prije svega, pobjedu u Bijeljini i Banjaluci, jer su te pobjede obilježile protekle lokalne izbore. To su ključne slike koje su ovih dana obišle cijeli region. Ovo su dva najveća grada i, ekonomski gledano, najbogatije područje Republike Srpske i zato pobjeda opozicije jasno nagovještava i trasira put promjena koje treba da se dese za dvije godine.

Na čemu temeljite stav da su rezultati lokalnih izbora samo uvod u ono što treba da se desi na idućim, opštim izborima?

Ako su se dramatične promjene i smjena vlasti SNSD desile u Banjaluci, logična su očekivanja da će se taj talas promjena proširiti cijelom Srpskom i svoj vrhunac doživjeti za dvije godine na opštim izborima. Postoji potrebna energija za tako nešto, ali i dovoljno drugih potencijala da se to desi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Koliko je glasova SDS osvojila i koliko je to više ili manje u odnosu na lokalne izbore prije četiri godine?

Taj broj još nemamo, jer prebrojavanje traje, ali i ako bude manje, treba imati u vidu da je na ove lokalne izbore izašlo 100.000 glasača manje u odnosu na 2016. godinu. To će se, logično, odraziti na brojeve svih stranaka. Ne treba zanemariti činjenicu i da će udar koji je stranka doživjela u Doboju i Bijeljini u protekloj godini imati uticaja i na ukupan broj osvojenih glasova.

U Bijeljini, gde je pobijedio vaš kandidat za gradonačelnika, drugi blok ima dovoljno za formiranje skupštinske većine. Ista situacija je u Banjaluci. Mogu li novi gradonačelnici da izdrže četiri godine u takvoj atmosferi?

Skupštinske većine se tek dogovaraju i logično je, i mi očekujemo, da će političke stranke u Bijeljini ići za izbornim pobjednikom, a to je u ovom slučaju novi gradonačelnik. Građani su rekli šta misle o politici Miće Mićića i SNSD u Bijeljini i tu politiku su kaznili. Upravo zbog toga očekujem da novi načelnik isključivo na svojoj politici, koju je vodio i za nju dobio povjerenje građana, formira skupštinsku većinu, što je od najvećeg interesa za građane ovog našeg velikog i značajnog grada.

Pročitajte još

Generalno, zbog čega imamo situaciju da su kandidati za gradonačelnike pobijedili, a stranke koje ih podržavaju nemaju ni blizu skupštinske većine?

Razloga ima više. Fokus stranaka bio je prije svega na kandidatu za načelnika odnosno gradonačelnika i njihovu pobjedu, jer se izborna pobjeda računa ako je pobijedio vaš kandidat za načelnika. Treba imati na umu da jednog kandidata za načelnika u principu podržava više političkih stranaka odnosno subjekata, a za njega glasaju i mnogi građani koji nisu stranački opredijeljeni, što i jeste osnovni smisao i kandidovanja i traženja podrške građana.

Za Doboj ste rekli da se mora zaustaviti mafijaško vođenje izbora. Ko su mafijaši u tom gradu?

Ko su mafijaši i ima li ih u Doboju – odgovore bi bar jednog dana trebalo da dobijemo od nadležnih kontrolnih organa, jer je to njihov posao. Ili će nam oni možda reći da se tamo pošteno radi i da nema krađe izborne volje građana, da nema zastrašivanja glasača i falsifikovanja rezultata izbora, kao i mnogo čega drugog o čemu bruji cijela Republika Srpka, a oni koji su dužni da preduzmu zakonske mjere ćute i prave se da ništa ne čuju i ne vide.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da li ćete prihvatiti poziv predsjednika DNS Nenada Nešića da potpišete koalicioni sporazum? Jedan dio funkcionera SDS je javno podržao takav sporazum, drugi ne.

Saradnja dvije stranke na proteklim lokalnim izborima ostvarena je u više gradskih i opštinskih sredina, ali u nekim sredinama i nije, zavisno od odnosa i stepena saradnje lokalnih rukovodstava. To nije ništa neobično, jer i s našim starim partnerom, PDP, u nekim opštinama nismo išli zajedno na izbore nego smo čak i jedni i drugi imali svog kandidata za načelnika kao što je, primjera radi, Kostajnica. Prepreka za saradnju sa DNS-om na lokalnom nivou, gdje god je to moguće, kao i generalno na nivou stranaka nema, niti postoje neke dileme u SDS po tom pitanju.

Da li ste tražili od Maje Dragojević Stojić da se povuče iz izborne trke u Prijedoru u korist DNS? Da li će vaša kandidatkinja da snosi bilo kakve sankcije u stranci zbog svog ponašanja?

Maja Dragojević Stojić je bila zvaničan kandidat SDS za gradonačelnika Prijedora i tu kandidaturu je dobila od Gradskog odbora SDS, s čim se saglasio vrh stranke. Nikakve druge odluke ili stava po ovom pitanju nema u SDS i SDS nije razmatrao pitanje bilo kakvih sankcija. Sasvim je drugo pitanje da li je bilo pametnije, a po meni jeste, da se umjesto dva kandidata za gradonačelnika ide s jednim i o tome na vrijeme postigne dogovor, što nažalost nije učinjeno. Pametnih je sada mnogo koji se javljaju, ali u kandidaturama i izbornoj kampanji i interesima stranaka stvari su mnogo složenije i komplikovanije nego što to izgleda.

“Najgora ikad izgovorena izjava”

Kako komentarišete izjave Milorada Dodika o Banjaluci, koji je rekao da će, zbog pobjede Stanivukovića, biti zaustavljene republičke investicije u grad?

– Najbolje je da o njegovoj izjavi sude samo građani; to je najpoštenije. Za mene je ova njegova izjava najgora ikada izgovorena izjava jednog političara i najodgovornije osobe u zemlji, sa mnoštvnom elemeneta za krivično sankcionisanje. Uzgred, ova izjava je predmet osude i ismijavanja u cijelom regionu, ne samo u BiH.