Politika

“Mirno razdruživanje” Samostalna Srpska ili njen POTPUNI NESTANAK

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je jedino rješenje nakon rezolucije o Srebrenici mirno razdruživanje u BiH, te da će analiza glasanja u Generalnoj skupštini UN biti osnova za buduće poteze rukovodstva Srpske.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Istovremeno, ministar odbrane BiH Zukan Helez, odgovarajući na Dodikovu najavu inicijative o mirnom razdruživanju, poručio je da bi u tom slučaju bilo pokrenuto pitanje ukidanja Republike Srpske.

Da li je moguće mirno razdruživanje u BiH, koje je najavio predsjednik Republike Srpske, ili bi tada, kako prijete iz Federacije BiH, bilo dovedeno u pitanje i samo postojanje Srpske kao jednog od dva ravnopravna entiteta, pitali smo za mišljenje pojedine političare i stručnjake za geopolitiku.

Što se tiče mišljenja američke ambasade u BiH o tom pitanju, nema dileme: Pokušaj “razdruživanja”, kako poručuju, značio bi i kraj Republike Srpske.

– Put koji on (Milorad Dodik) predlaže bi osigurao da građani Republike Srpske, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju – saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentarišući to što je Dodik juče objavio da je Vlada Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži razdruživanje Republike Srpske od BiH, iz Ambasade SAD poručili su da je to “opasno, neodgovorno i antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH”.

– A to su ključni interesi SAD koje ćemo braniti i štititi, između ostalog i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku – saopšteno je iz Ambasade SAD.

Tvrde da “ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Republika Srpska”, a Dodik, kako navode, ne može izdvojiti “niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Srpske”.

– Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači nezavisnost Republike Srpske niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske – upozorili su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Zaoštravanje situacije

Profesor geopolitike Srđan Perišić, s druge strane, za Srpskainfo tvrdi da zahtjev za  mirnim razdruživanjem nije nikakav Dodikov “poziv na konfrontaciju”, već, kao ističe, potpuno legitiman korak nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojena sporna rezolucija o Srebrenici.

– Rezolucija mora da stvori neku strategiju šta dalje. Jedna od tih strategija je mirno razdruživanje. Jasno je da suprotna strana, odnosno Bošnjaci i zapadni faktor, to neće prihvatiti. Oni će ići na zaoštravanje situacije i na dodatne udare na Republiku Srpsku. Odgovor na te dodatne udare jeste da Srpska mora da bude odlučnija u smislu da prekine sve kontakte s EU – smatra Perišić.

srdjan perišić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodaje da su vlasti Republike Srpske bile u pravu kada su javno saopštile da će donošenje navedene rezolucije dovesti do velikog raskola u BiH, te da jedna i druga strana možda više neće moći da normalno razgovaraju.

– Mislim da će bošnjačka politika pokušati da iskoristi ovu rezoluciju kako bi stanje dodatno zaoštravali. To što je govorio Zukan Helez da će tražiti ukidanje Republike Srpske, oni bi to tražili i da nema zahtjeva iz Republike Srpske za razdruživanjem mirnim procesom. To očekujem u narednih godinu dana, a pogotovo su kritični momenti 11. jul ove godine i isti datum sljedeće godine. Očekujem da će se udari na Republiku Srpsku povećati u tom pravcu, ali ne samo od Bošnjaka. Ključnu ulogu će imati zemlje EU koje stoje iza ove rezolucije, prvenstveno Njemačka i Francuska – kaže Perišić za naš portal.

Pročitajte još

On smatra da Republika Srpska treba da “promijeni svoju spoljnu politiku prema EU” i zaustavi sve procese koje je počela preko zajedničkih organa BiH, prije svega proces približavanja EU.

– Takođe, ako je moguće, kao odgovor na ovu rezoluciju Srpska mora da blokira sve razgovore BiH s EU. Jasno je da je EU neprijatelj Republike Srpske i to se pokazalo donošenjem ove rezolucije. Bošnjački i zapadni faktor koristiće ovu rezoluciju da udare na Republiku Srpsku i zaoštre situaciju, ali Srpska ne treba toga da se plaši već bi trebalo da na to odgovori još čvršćim stavovima, kao što je blokada BiH po pitanju približavanja EU. Ne bi me iznenadilo da pokušaju i da Srebrenicu izuzmu iz sastava Republike Srpske – kaže Perišić.

“Praotac populizma”

S druge strane, član Predsjedništva SDS, Aleksandra Pandurević, komentarišući Dodikovu najavu prijedloga o mirnom razdruživanju, tvrdi da je lider SNSD i aktuelni predsjednik Republike Srpske “praotac populista”.

Aleksandra Pandurević
FOTO: SDS

– Nažalost, cijena je ta da su ljudi potpuno izgubili povjerenje u institucije Republike Srpske. Vrijeme će pokazati da niko nije toliko devastirao institucije koliko on. Samo prije tri godine ostrvio se na opoziciju jer nećemo da podržimo njegove razgovore s FBiH o razdruživanju. Nema šta nije govorio kada su u Narodnoj skupštini Srpske usvojili zaključke da pokreću razgovore s FBiH o mirnom razdruživanju. Onda je sve to palo u zaborav i ponovo danas reciklira, a za tri godine nisu realizovali ni prvi zaključak – da napišu sporazum o mirnom razdruživanju i da formiraju pregovarački tim. I sada ponovo reciklira istu stvar, kao da neko vjeruje da Nikšić jedva čeka da dođe na te pregovore – kaže Pandurevićeva za Srpskainfo.

Dodaje da je Dodik “toliko istrošio institut referenduma da je valjda odlučio da više ne raspisujemo referendum koji smo raspisivali od 2006. godine”.

Podsjetiću da je 2015. godine donio deklaraciju SNSD u kojoj je rečeno da ćemo 2017. proglasiti nezavisnost ukoliko nam se ne vrate nadležnosti. U stvarnosti, od tada je prenio nove nadležnosti na nivo BiH u okviru bankarstva, što je bio uslov za neku tranšu MMF, a i Zakon o vinu je kao sunce čist prenos nadležnosti – tvrdi Pandurevićeva.

Nažalost, kako ističe, ovakvom politikom Republika Srpska je došla u nikad težu situaciju kada trpi ekonomske i političke sankcije.

– Rezolucija u UN su te političke sankcije. Dodik je postao preozbiljan i pretežak teret Republici Srpskoj i da je iole voli, sam bi već danas podnio ostavku. Najviši nacionalni interes Srpske je da čuva Dejtonski mirovni sporazum, jer bez njega ne možemo sačuvati ni Republiku Srpsku. Za svako njegovo koketiranje sa otcjepljenjem plaćamo previsoku cijenu – zaključuje Pandurevićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu