Biznis

Miroslav Kojadinović: Srpska mora više iskoristiti energetski potencijal

Privrednik iz Njemačke Miroslav Kojadinović, porijeklom iz Republike Srpske, član je državne komisije iz BDSF (Njemačke organizacije sudskih vještaka), koja se bavila tumačenjem zakona o energetskoj efikasnosti u Njemačkoj.

Miroslav Kojadinović
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zakon su izglasali poslanici u Bundestagu i stupa na snagu 1. januara 2024. godine.

Kojadinović je ekspert energetske efikasnosti, a po profesiji industrijski arhitekt u inžinjeringu, čiji je posao izgradnja postrojenja visokog kompleksa u hemijskoj i farmaceutskoj industriji, a poznat je kao veliki dobrotvor i promoter Republike Srpske.

Kojadinović je rekao da Republika Srpska ima ogroman energetski potencijal koji, nažalost, nije dovoljno iskorišten.

Kao član njemačke državne komisije, Kojadinović radi na poboljšanju energetske efikasnosti, koja u posljednjim godinama nije dala očekivane rezultate, a prema njegovim riječima preko je potrebna čovječanstvu.

– Iz današnje perspektive, kotlovi na prirodni gas imaju budućnost u srednjoročnom periodu. To remeti povećanje proizvodnje toplotnih pumpi, a time i prodajne brojke opadaju. Pitanje je na koju infrastrukturu želimo da se oslanjamo u budućnosti. Metan? Vodonik? Ili električnu infrastrukturu kako bismo mogli raditi s toplotnim pumpama – kaže Kojadinović o temi koja je goruća u skoro svim evropskim državama.

On kaže da je u Njemačkoj planirano da opštine sa više od 100.000 stanovnika moraju da izrade toplovodni plan od sredine 2026, a manje opštine do sredine 2028. godine.

Kojadinović smatra da upravo ove stvari treba da budu vodilje i u Republici Srpskoj.

Energetska efikasnost je bila tema dolaska delegacije koju je Kojadinović nedavno doveo u Srpsku na čelu sa Štefanom Frišom, članom Upravnog odbora kompanije “Endži” koja ima više od 350.000 zaposlenih. Prije više od mjesec su posjetili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Narodnu Skupštinu Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije