Svijet

MISLILI DA JE DEZODORANS Ribari pronašli DROGU, namazali se kristalima i DOBILI OPEKOTINE

Ribari u Mijanmaru pronašli su vreće s drogom – kristalnim metamfetaminom u vrijednosti od 18 miliona evra, saznala je agencija AFP od jednog zvaničnika. U Andamanskom moru duž obale Mijanmar plutale su 23 vreće s drogom.

MISLILI DA JE DEZODORANS Ribari pronašli DROGU, namazali se kristalima i DOBILI OPEKOTINE
FOTO: SHUTTERSTOCK

U svakoj od vreća bile su plastične kesice s oznakom “Kineski zeleni čaj”, ambalažu koju bande iz jugoistočne Azije obično koriste za krijumčarenje kristalnog metamfetamina na daleka odredišta, uključujući Japan, Južnu Koreju i Australiju.

Ribari koji su pronašli drogu mislili su da je riječ o dezodoransu, namazali su se kristalima i dobili opekotine po koži i nisu bili pri svijesti.

Odmah nakon toga pozvali su policiju koja je pronašla još dvije vreće. Ukupna količina pronađene droge je 691 kilogram, a tržišna vrijednost 20,2 miliona dolara odnosno 18,09 miliona evra.

Nikada prije nisam vidio drogu kako pluta okeanom – rekao je lokalni funkcioner stranke Nacionalna liga za demokratiju koja je pomagala ribarima i policiji Zav Vin.

Međutim, mijanmarska policija nije saopštila o čemu je riječ.

Mijanmar je drugi po veličini proizvođač opijuma na svijetu poslije Avganistana i jedan od najvećih proizvođača metamfetamina u svijetu.

Dijelovi Laosa, Tajlanda i Mijanmara čine takozvani “Zlatni trougao” – čvorište trgovine metamfetaminom, odakle se ta droga dostavlja po ostalim dijelovima Jugoistočne Azije.

(Klix)