Društvo

Mislili ste da ima više? Prevarili ste se: Koliko novca ima na računu fondova solidarnosti

Poslanici Narodne skupštine RS po hitnom postupku su raspravljali o Prijedlogu zakona o fondu solidarnosti Republike Srpske koji bi trebalo da preuzme sve prava i obaveze postojećih fondova za pomoć javnosti.

NOVAC , KONVERTIBILNE MARKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjetimo da u Srpskoj od poplava 2014. djeluje Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske, a od maja 2020. godine i Kompenzacioni fond za saniranje posljedica nastalih virusom korona.

Novac se u ova dva fonda prikuplja iz budžeta, donacija, zajmova i kredita, posebnog doprinosa za solidarnost, te poreskih prihoda.

Iz Ministarstva finansija RS za naš portal potvrđeno je da na računima ova dva fonda trenutno ima 473.000 maraka.

– Na računima posebnih namjena Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske trenutno se nalazi 58.655,10 КM. Na računu Kompenzacionog fonda Republike Srpske se nalazi 414.788,20 КM – rekli su za Srpskainfo iz ministarstva.

Pročitajte još

Ministarka Zora Vidović juče je u Skupštini rekla da će novoosnovani Fond solidarnosti preuzeti prava i obaveze pomenuta dva fonda.

– Formalnopravno, danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da postoje Fond solidarnosti za obnovu Srpske i Kompenzacioni fond Srpske, a ukoliko postoje određene neizvršene obaveze iz prethodnog perioda, njih će sa danom stupanja na snagu ovog zakona preuzeti fond solidarnosti – navela je Vidovićeva.

Korisnici sredstava iz ovog fonda će biti građani, preduzetnici, privredna društva i ostala pravna lica, institucije Srpske, te u izuzetnim slučajevima lokalne zajednice.

Vidovićeva je ocijenila da će usvajanje Prijedloga zakona o fondu solidarnosti omogućiti efikasnije i brže djelovanje institucija kada je riječ o eventualnim problemima, elementarnim nepogodama i drugim negativnim posljedicama koje mogu da zadese Srpsku i njene građane.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije