Politika

"Mislio sam dovesti harmonikaša da relaksiram atmosferu" Dodik nakon sastanka Predsjedništva sa austrijskim ministrom OTKRIO SVOJE PLANOVE

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se jutros sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Mihaelom Linhartom.

"Mislio sam dovesti  harmonikaša da relaksiram atmosferu" Dodik nakon sastanka Predsjedništva sa austrijskim ministrom OTKRIO SVOJE PLANOVE
FOTO: N1/SCREENSHOT

Medijima se nakon sastanka obratio Milorad Dodik.

– Oni koji pričaju o blokadi, mogu da vide da to nije. Niko ništa ne blokira, gospodin Komšić je sazvao sjednicu Predsjedništva nedavno i ja sam bio prisutan, biću i na narednoj u ponedjeljak. To kako ja glasam, to je drugo. Bio je sastanak sa ministrom Austrije. Mi u Republici Srpskoj nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BiH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet Republike Srpske koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH – kazao je Dodik, prenosi N1.

– Ja vjerujem da u BiH ima bezbjednosti, ali nema stabilnosti. Ja sam danas mislio poslije sastanka da relaksiram atmosferu, mislio sam prijatelja harmonikaša dovesti da odsvira nekoliko pjesama. On nije mogao doći, doći će u ponedjeljak. Mi ćemo povući svoje saglasnosti jer mislimo da moramo da se borimo za svoje interese. To ne znači da ćemo ikome uzeti marku, niko neće spriječiti nikome slobodu kretanja, poslovanje. Mi nećemo da plaćamo iluzije koje nam se nameću. Mislim da BiH treba da se demilitarizuje, loše su opremljeni pripadnici OS BiH, bolje da gradimo 2-3 bolnice godišnje u BiH nego da trošimo pare na nešto što nije. Kakve OS BiH? Mi ćemo povući saglasnost, po našim anketama, 80 odsto pripadnika OS BiH će kada povučemo saglasnost, preći u neke redove u Republike Srpske – ističe Dodik nakon sastanka.

Pročitajte još

Dodik je žurku najavio za ponedjeljak, a na pitanje šta će pjevati, odgovorio: “Nema te više Alija”, prenosi Klix.

Dodao je da će sve “nametnute odluke – ‘pomarisati’ i poukidati”.

– Mi razgovaramo sa svima, sa Srbima u SIPA. Mi ćemo OBA ukinuti do kraja mjeseca, zabraniti njen rad na prostoru Republike Srpske i formirati svoju službu. Te sve nametnute odluke visokih predstavnika ćemo “pomarisati”, poukidati i idemo dalje, ponašamo se ustavno. Ja zaista žalim zbog ovakvih uslova, pokušavam da objasnim jer smatram da je veoma važno da imamo precizan i jasan dijalog. U Republici Srpskoj nema niko lud, nema niko poremećen, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak ali da naše odluke ne mogu biti povod za sukobe. Zašto bi bilo rata? Mi ne želimo sukob, nećemo nikoga dirati ko nas ne dirne – rekao je Dodik.

Prihvati notifikacije