Društvo

“MISLITE NA NAŠE BAKE I DEKE” Dr Tiodorović ističe da će se rezultati trenutnih mjera vidjeti tek u DECEMBRU

Efekat novih mjera koje su od danas na snazi možemo očekivati početkom decembra, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav TIodorović i dodaje da je teška noć bila na jugoistoku Srbije.

“MISLITE NA NAŠE BAKE I DEKE” Dr Tiodorović ističe da će se rezultati trenutnih mjera vidjeti tek u DECEMBRU
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG

On je za TV Pink rekao da su zabrinjavajući podaci kad je reč o novooboljelima u Nišu, Zaječaru, Aleksandrovcu, Kruševcu, Vranju, Preševu, Bujanovcu.

– Koliko je teška slika najbolje govori podatak da je u kovid bolnici u Leskovcu prije nekoliko dana bilo sedam pacijenata, a jutros je 52 pacijenata. Situacija se brzo mijenja. Sada imamo situaciju kao u prethodnom piku, sve počne prvo na severu, a onda pocne da raste na jugu – rekao je Tiodorović.

Pročitajte još

On je istakao da mladi ljudi obično imaju lakšu kliničku sliku ili bolest prolazi bez simptoma, ali je virus korona opasan za starije koji imaju težu kliničku sliku.

Kako kaže, poziv na primjenu mjera nije poziv na poslušnost, već na odgovornost.

– Ovo je poziv da razmišljamo o bakama, dekama, prijateljima. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata je bilo neophodnost. Pogledajte šta se dešava u Mađarskoj i Rumuniji – naveo je on.

Ističe da je situacija u školama dobra, da malo više zaraženih ima među đacima srednjih škola u odnosu na osnovne.

Posebno je pohvalio đake i prosvjetne radnike, ali i roditelje zahvaljujući kojima su sve mjere sprovedene u školama.

– Predložio sam da zimski raspust bude od 19. decembra do 20 januara (i za đake u Vojvodini i ostatku Srbije), trajaće možda koji dan više od planiranog. Na taj način bi mogli da obuhvatimo sve praznike i katoličke i pravoslavne – naveo je on.

Tiodorović je naveo da je preporuka da svi koji mogu rade od kuće.