Hronika

Misterija smrti Ive Balog: Djevojka je sahranjena bez prethodno rađene obdukcije

Novosađanka Iva Balog nestala je u subotu, 26. avgusta, u 4 sata ujutru na novosadskoj plaži Oficirac. Potraga je trajala do narednog dana, 27. avgusta oko 13 sati, kada je njeno tijelo pronađeno u Dunavu kod Starih Banovaca.

Iva Balog
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE / SCREENSHOT

Ipak, za tih nekoliko sati smjenjivalo se mnoštvo različitih informacija koje je njena porodica dobijala i dijelila sa javnošću u nadi da će je što prije pronaći živu i zdravu.

Upravo te kontradiktorne informacije izazvale su veliko interesovanje javnosti za slučaj nestanka lijepe Novosađanke, za koju se u jednom trenutku pričalo da je viđena u Partizanskoj ulici, a već sljedećeg se navodila svjedočanstva mladića koji su sa njom pričali na samoj žurki na Oficircu.

Ipak, one još veće tek su uslijedile nakon njene smrti, kada je njena sestra izjavila da je Iva stradala od srčanog napada, a nadležno tužilaštvo da je “prema raspoloživim činjenicama, Iva nestala u vodi kada je sa drugaricom izlazila iz vode jer je riječna struja počela da ih vuče”.

Ipak bez obdukcije

Iako je prvobitna informacija bila da će obdukcija biti rađena, Ivina sestra je to demantovala. Njena tvrdnja ispostavila se kao tačna i obdukcije nije ni bilo, a Iva je sahranjena u krugu porodice i najbližih prijatelja 29. avgusta.

Ipak, javnost se i dalje pita zašto nije rađena obdukcija budući da je mlada djevojka nestala u rijeci naočigled stotine ljudi koji su bili na žurki, te da se uzrok poput “srčanog napada” svakako ne može znati bez obdukcije.

Kako je obrazloženo iz Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, obdukcija nije naložena s obzirom na pomenute okolnosti, a “zbog čega nije bilo sumnje da je smrt Ive Balog posljedica činjenja neke osobe, već nesrećan slučaj”.

Prema riječima novosadskog advokata Radomira Munižabe, odluka da li će biti rađena obdukcija ili neće definitivno je na nadležnom tužilaštvu i ukoliko je napravljena procjena da nema potrebe za njom, onda nema prostora za sumnju da je riječ o eventualnom ubistvu.

– Obično kada je u pitanju utopljenik obdukcija se nalaže ukoliko se osoba ne može identifikovati ili ima indicija da je u pitanju sumnjiva smrt – objašnjava Munižaba.

Kako dodaje, porodica može i ne mora da insistira na tome da se obdukcija radi.

– To zavisi od situacije do situacije. Ako sumnjaju da je u pitanju ubistvo, mogu da ukažu na to. Ipak, tužilaštvo donosi odluku. Kako u ovom, tako i u svakom drugom slučaju. Naravno, ima izuzetaka – dodaje on.

Ukoliko je u pitanju bolesnik koji duže vrijeme leži u bolnici i dođe do smrti, tada su okolnosti takve da se uzrok smrti zna i u velikoj većini slučajeva neće biti naložena obdukcija.

Pročitajte još

– Takođe, ako je u pitanju smrt u stanu, na lice mjesta prvo dolazi mrtvozornik. On pravi procjenu da li je moguće da je u pitanju ubistvo. Ako ima imalo prostora da je smrt izazvana, naravno da će tužilaštvo naložiti obdukciju – navodi konkretne primjere ovaj pravnik.

Mnoštvo informacija dovelo do konfuzije

U slučaju Ive Balog najprije će biti da je došlo do konfuzije u javnosti usljed mnoštva različitih, često i kontradiktornih informacija.

– U kom trenutku je tačno Iva nestala i na koji vremenski period su se odnosila svjedočanstva o tome gdje je i sa kim viđena vrlo je teško rastumačiti na osnovu polovičnih informacija koje su dospijevale u javnost. Ukoliko je tužilaštvo donijelo procjenu da nema potrebe da se vrši obdukcija, sigurno da sa te strane nije bilo sumnje da je riječ o ubistvu – smatra Munižaba.

Prema njegovim riječima, porodice stradalih uvijek imaju najviši interes da se saznaju okolnosti smrti njihovih najbližih, a svakako da ne mogu izričito da zabrane obdukciju.

– Kad god postoji procjena tužilaštva da treba ispitati okolnosti smrti, to će biti i učinjeno. Ipak, važno je istaći da je svaki slučaj za sebe i tako se treba i posmatrati – zaključuje on, piše Blic.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije