Svijet

MISTERIOZNI VIRUS ODNOSI SVE VIŠE ŽIVOTA Proširio se van granica, a iz iste je grupe kao i SARS

Misteriozna virusna upala pluća u Kini počinje da odnosi živote, a prenesena je i u okolne zemlje, navode kineske zdravstvene vlasti. Novi virus pripada istoj grupi kao i zloglasni SARS (teški akutni respiratorni sindrom), koji je 2002. i 2003. odnio 650 života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu.

MISTERIOZNI VIRUS ODNOSI SVE VIŠE ŽIVOTA Proširio se van granica, a iz iste je grupe kao i SARS
FOTO: TANJUG/AP

Muškarac, star 69 godina, umro je sada u Vuhanu, u kome je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena. Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zastojem rada više organa.

Prema najnovijim informacijama, u Kini je trenutno najmanje 41 osoba oboljela od misterioznog virusa, a među njima je pet u teškom stanju. Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na pijaci u Vuhanu, gdje se nude, prije svega, riba i plodovi mora.

Gradske vlasti potvrđuju da su uzorci uzeti sa te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa. Na pijaci u Vuhanu, osim ribe, prodavane su i druge žive životinje, ko što su ptice, zečevi i zmije. Ta informacija upućuje na mogućnost da se virus mogao prenijeti na ljude sa životinja, isto kao što je slučaj sa SARS-om.

Takođe, dva slučaja iste bolesti otkrivena su na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Vuhanu,