Politika

MITROVIĆ I BUTKOVIĆ POTPISALI SPORAZUM Počinje obnova mostova na granici BiH i Hrvatske

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na međudržavnoj granici.

MITROVIĆ I BUTKOVIĆ POTPISALI SPORAZUM Počinje obnova mostova na granici BiH i Hrvatske
FOTO: FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH
Potpisivanje sporazuma

Mitrović je izjavio da ovaj sporazum omogućava početak održavanja mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za vanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz budžeta BiH, a evidentiraće se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i transporta BiH u iznosu od oko dva miliona KM za narednih pet godina.

– Izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža auto-puteva u Bosni i Hercegovini će biti povezana na evropsku mrežu, što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Evrope – dodao je Mitrović.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj saobraćajnoj ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i BiH.

FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH
FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH

– Održavanje i obnova mostova i saobraćajnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obe zemlje, jer samo saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako saobraćajne tako i one ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagovati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje sa prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje – rekao je Butković.

Pročitajte još

Kako je saopšteno, delegacije ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, s posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u promet mosta Svilaj te definiranje trase Jadransko – jonskog auto – puta.. Ministar Mitrović se sastao u Zagrebu i sa ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješem.