Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mitrović: Srbi su najveće žrtve na prostoru bivše SFRJ

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je neprihvatljivo uslovljavanje OHR za prisustvom njihovih predstavnika komemoracijama srpskim žrtvama, te poručio da oni treba da prihvate činjenicu da su Srbi bili žrtve agresije u bivšoj SFRJ.

– Srpski narod nije želio raspad bivše zemlje ni građanski rat, ni bilo kakve sukobe i gubitke. Na ovim prostorima u kontinuitetu su Srbi najveće žrtve – rekao je Mitrović, te naglasio da Srbi ne mogu da prihvate tezu da su Bošnjaci jedini stradali u prethodnom ratnom sukobu, jer činjenice govore nešto sasvim drugačije.

Prema njegovim riječima, u BiH se ne može ništa nametati, sve se mora dešavati uz konsenzus, činjenice i istorijske fakte, te se onda može govoriti o pomirenju.

Iz OHR su naveli da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo, kada se “za to stvore uslovi, odnosno kada pojedini govornici na nekim komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH”.

Ovo je navedeno u odgovoru OHR na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.

Iz OHR kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.

– Štaviše, predstavnik OHR prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju – dodaje se u odgovoru iz OHR.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO