Digitalna Srpska

MJERE ZA POBOLJŠANJE Ažuriranje Hrome smanjiće potrošnju baterije vašeg uređaja

Tokom godina Hroma je stekao reputaciju pretraživača koji u velikoj mjeri troši resurse uređaja.

MJERE ZA POBOLJŠANJE Ažuriranje Hrome smanjiće potrošnju baterije vašeg uređaja
FOTO: RAS SRBIJA

Gugl je već ranije uveo razne mjere za poboljšanje, a sad počinje uvoditi i novu funkciju za Hromu koja će spriječiti oglase da usporavaju preglednik. Uz blokiranje oglasa koji smanjuju performanse.

Hroma će intervenisati i kod onih oglasa koji troše bateriju ili koriste previše podataka, piše “TechRadar”, prenosi portal Geek.

Ovi noviteti predstavljaju stvarno dobru vijest za korisnike računara, prijenosnih računara i mobilnih uređaja. Svi korisnici pretraživača Hrome trebali bi primijetiti da oglasi više ne usporavaju njihovo onlajn iskustvo.

Korisnici prijenosnih računara i mobitela trebali bi poboljšanje primijetiti u vidu produženog trajanja baterije, a ako koriste internet s ograničenim prometom, mogli bi primijetiti i manju potrošnju.

Gugl se trudi poboljšati cjelokupno iskustvo s oglasima, odvraćajući oglašivače od objavljivanja oglasa koji koriste velike, slabo komprimirane slike i video zapise.

Firma radi na ovoj funkciji više od godinu dana i osmislila je tri kriterija kako bi utvrdila trebaju li oglasi biti blokirani ili ne.

Nakon što se nova funkcija pokrene, biće omogućena prema zadanim postavkama, a možete provjeriti funkcioniše li tako što ćete posjetiti Guglovu stranicu “Heavy Ad Intervention”.