Gradovi

MJERE ZA SOCIJALNO UGROŽENE Dvostrukoj pomoći raduju se i Bijeljinci

Socijalno najugroženiji korisnici u Srpskoj primaće šest mjeseci dvostruku novčanu pomoć.

MJERE ZA SOCIJALNO UGROŽENE Dvostrukoj pomoći raduju se i Bijeljinci
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Pored redovnih izdvajanja, Vlada i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, uz pomoć Svjetske banke, obezbijedili su dodatna novčana sredstva.

Ova mjera mnogo će značiti i korisnicima Centra za socijalni rad u Bijeljini. Dženita Čanić sa troje djece bez pomoći bijeljinskog Centra za socijalni rad bila bi na ulici, bez osnovnih uslova za život.

– Plaćaju mi stanarinu 170 maraka i režije, kćerka koja se školuje ima besplatnu mjesečnu kartu, dobijam i 100 maraka dječjeg doplatka. Drugih primanja nemamo, a nikoga ni da nam pomogne. Da nam nije ove pomoći teško bismo preživjeli – kaže Dženita.

Novac ode na lijekove i hranu

Dodaje da se, osim sa neimaštinom, njena porodica suočava i s bolešću.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Najstariji sin, Emrah Biberović, dijete je s posebnim potrebama. Dvadesetogodišnji Rifat nema posla, a najmlađa kćerka Izeta ide u Srednju stručnu školu u Janji. I ja sam bolesna. Kupimo lijekove i hranu, pa ništa ne ostane – kaže Dženita.

Na evidenciji bijeljinskog Centra za socijalni rad je oko 2.000 socijalno-ugroženih lica, dok neko od zakonom predviđenih prava ostvaruje više od 3.000 korisnika.

Rast broja ugroženih

Najugroženiji su korisnici novčane pomoći, a takvih je oko 450. Otkako je proglašena vanredna situacija socijalni radnici imaju pune ruke posla. Socijalna radnica Mila Stanojević ističe da je povećan broj korisnika tuđe njege i pomoći, kao i socijalno ugroženih.

– Svi korisnici novčane pomoći dobijaće šest mjeseci dupla primanja. To znači da će umjesto 135 KM dobiti 270 KM, odnosno umjesto 180 dobiće 360 KM. Spiskove dostavljamo i planirano je da se ta pomoć isplaćuje narednih šest mjeseci. To će im sigurno pomoći da prevaziđu tešku situaciju koju je dodatno otežala pandemija – istakla je ona.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Budžet bijeljinskog Centra je 6,6 miliona maraka, a broj socijalno-ugroženih korisnika u Semberiji se povećava iz godine u godinu.

Prioritet

Direktor Centra za socijalni rad Bijeljina, Milorad Sofrenić, kaže da se uprkos teškoćama, najugroženiji korisnici zbrinjavaju, te da je Grad Bijeljina među prvima donio odluku o proširenim socijalnim pravima.

– Nadamo se da ćemo uspjeti i u idućoj godini da povećamo sredstva za ove namjene. Znamo da agrar, komunalna infrastruktura, pa i sve ostale kategorije stanovnika zaslužuju pažnju, ali ipak priroritet moraju biti socijalno-ugroženi – kaže Sofrenić.

Navodi da su neka od proširenih socijalnih prava plaćanje prevoza i nabavka udžbenika učenicima iz socijalno-ugroženih porodica. O ovim kategorijama, naglašava, brine se i na druge načine.

– Obezbijedili smo takođe po 100 KM za ogrijev za 450 porodica. Ova ustanova godišnje isplaćuje blizu 2.000 jednokratnih novčanih pomoći, za šta je u ovoj godini obezbijeđeno 150.000 KM. Najugroženijima se dijele i paketi za praznike, pomaže pri nabavci ogrijeva, lijekova. I ove godine biće organizovana akcija prikupljanja hrane, odjeće ili novca, pa se nadamo da će odziv naših sugrađana i privrednika biti dobar – kaže Sofrenić.

Objekti

Izgradnjom nove, višenamjenske zgrade Centra za socijalni rad, površine 2.540 kvadratnih metara, omogućene su kvalitetnije usluge korisnicima ove ustanove.

U savremeno opremljenom objektu smješteni su Dnevni centar za djecu u riziku i Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju. Projekat vrijedan 3,1 milion maraka finansiran je kreditom Svjetske banke, a opremanje su pomogli japanska vlada i donatori.

Ova ustanova i u uslovima pandemije virusa korona, uz pridržavanje svih naloženih higijensko-epidemioloških mjera, na usluzi je korisnicima.