Društvo

MJEŠTANI ZABRINUTI U Grahovu i Drvaru završilo nekoliko kamiona OTPADA iz Italije (FOTO)

U Grahovu i Drvaru u proteklih par dana istovareno je nekoliko kamiona otpada iz Italije, što je zabrinulo mještane ovih opština jer ne znaju da li je i u kojoj mjeri opasan tekstil koji je završio u njihovom komšiluku.

MJEŠTANI ZABRINUTI U Grahovu i Drvaru završilo nekoliko kamiona OTPADA iz Italije (FOTO)
FOTO: MARKO ŽARAČ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako su potvrdili za Srpskainfo, riječ je o starim maskama, odijelima, dekama, peškirima, koji su umotani u najlon.

U Grahovo su sinoć istovarena dva kamiona, a istovar trećeg su blokirali mještai ove opštine. U međuvremenu, jedan kamion otpada je završio u Drvaru, u krugu fabrike “Grmeč”, što smo primijetili jutros – kaže za Srpskainfo jedan Drvarčanin.

On naglašava da niko nije vidio ni ko je, ni kada, to uradio.

– U Grahovo je otpad dovezao kamion preduzeća “Krom reciklaža”, a na fakturi je navedeno da je riječ o otpadu iz Italije. Po svemu sudeći, riječ je o upotrebljenoj opremi iz bolnica. Kako smo saznali, u planu je istovar 2.000 tona ovog otpada, a krajnje odredište je Drvar. U otpremnici je navedeno da otpad nije štetan po zdravlje ljudi, ali mi više nikome ne vjerujemo, jer je postalo praksa da se na ove naše prostore istovara sve čega druge države žele da se riješe i tako zaštite svoje građane – naglašava naš sagovornik.

Na Fejsbuk stranici opštine Drvar načelnica Dušica Runić potvrdila je da je u posljednja 24 časa, na prostor nekadašnje “Panelke”, odložen otpad nepoznatog porijekla.

– S tim u vezi, opština Drvar je preduzela sve neophodne zakonske korake, kako bi se utvrdila odgovornost ovog nesavjesnog čina, obrativši se policijskoj upravi Drvar, te nadležnoj kantonalnoj ekološkoj i tržišnoj inspekciji, koja će u toku dana izaći na teren. Obavještavam sve građane Drvara da preduzeće “Krom reciklaža” Drvar nije registrovano u opštini Drvar na adresi Titova 1 i da opština nije sklopila nikakav ugovor sa pomenutom firmom. Takođe, po utvrđivanju činjeničnog stanja od strane nadležnih kantonalnih inspekcija, upoznaću građane Drvara ko stoji iza ovog preduzeća, na koji način je registrovano i šta je u pozadini ovog neodgovornog čina – poručila je Runićeva.

Prihvati notifikacije