Gradovi

Mladi parovi uz povoljnije uslove do stana u Trebinju

Gradska uprava Trebinja promijenila je kriterijume za mlade bračne parove u okviru projekta subvencionisane stanogradnje, te objavila novi javni poziv za kupovinu stana.

Mladi parovi uz povoljnije uslove do stana u Trebinju
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Zgrada za mlade se pravi u Zasad polju, a ovim programom trebinjska gradska uprava je prvi put omogućila kupovinu stana po znatno nižoj cijeni od tržišne onima koji tek zasnivaju porodicu.

Zgrada je u prvoj građevinskoj zoni uz sam centar grada, a cijena kvadrata za mlade bračne parove je 1.250 KM. U zgradi je planirano 40 stanova, a gradska uprava ovih dana je objavila ponovljeni javni poziv za kupovinu stana.

Prema saznanjima Srpskainfo, ostalo je 14 neprodatih stanova, jer zainteresovani mladi parovi nisu ispunjavali kriterijume odabrane banke, koja će ih kreditirati. Iz tih razloga su promijenjeni finansijski uslovi javnog poziva, pa umjesto dosadašnjih ukupnih mjesečnih primanja do 1.200 KM po paru, ona se sada kreću od 800 do 1.500 KM.

Objavili smo ponovljeni poziv jer je među zaiteresovanim bračnim parovima bilo onih kojima banka nije odobrila kredite. Neki su imali manja mjesečna primanja od 800 KM i nisu bili kreditno sposobni. Bio je i jedan broj zainteresovanih mladih bračnih parova koji su mjesečno imali više od 1.200 KM, što je bio kritrerijum ranijeg javnog poziva. To smo povećali na 1.500 KM, kako bi i njima se izašlo u susret – rekao je za Srpskainfo trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Mirko Ćurić

Ponovljeni javni poziv je otvoren do kraja maja, a Ćurić očekuje da će nakon novih uslova biti kupljeni i preostali stanovi.

Korisnici ovog programa su bračni parovi do 38 godina, koji imaju državljanstvo BiH, a jedan od njih mora imati prebivalište u Trebinju najmanje 5 posljednjih godina. Uslov je i da podnosilac zahtjeva u svom vlasništvu ili suvlasništvu nema stambenu jedinicu.

Parovi prikom prijavljivanja na ponovljeni javni poziv moraju podnijeti i uvjerenje o zaposlenju uz potvrdu da je poslodavac uplatio doprinose za radnike, kao i izvod iz centralnog registra kredita.

Dodatno se boduju zahtjevi djece poginulih i umrlih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije. Najviše bodova dobijaju mladi do 24 godine, kao i oni koji imaju primanja od 800 KM.

Gradska uprava Trebinje je među prvima u RS pokrenula ovakav program pomoći mladim bračnim parovima, a u cilju podsticanja mladih ljudi da na jugu RS zasnivaju porodicu i ostaju u Trebinju.

Rok izgradnje zgrade je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta 2,8 miliona KM.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Temelji zgrade za mlade parove

U gradskoj upravi su ranije objasnili da je izabran izvođač radova koji je ispunjavao njihove uslove o visini cijene stana, a da se građevinarima isplatilo ući u ovaj posao jer imaju obezbjeđenu prodaju.

Prema saznanjima Srpskainfo, ukoliko ni nakon ponovljenog javnog poziva ne budu prodati svi stanovi u zgradi za mlade, oni će, vjerovatno, ostati izvođaču radova, koji će ih prodavati po tržišnim cijenama.

Stanogradnja u ekspanziji

Stanogradnja u Trebinju je u ekspanziji, a stanove, uglavnom, kupuju mladi parovi, ili oni koji ne žive u Trebinju, već žele da imaju stan na jugu Srpske i u njega dolaze samo na odmor.

Cijene stanova u starogradnji kreću se od 1.100 KM do 1.300 KM po metru kvadratnom, a u novogradnji i do 2.200 KM po kvadratu.

U agencijama za nekretnine kažu da se u Trebinju najbrže prodaju najskuplji stanovi.