Svijet

"Mladić teško povrijeđen" Šef splitske policije iznenada PODNIO OSTAVKU jer je njegov sin učestvovao u premlaćivanju muškarca

Splitsko-dalmatinska policija poslala je jutros medijima saopštenje u kojem se navodi da dosadašnji načelnik te policijske uprave Slobodan Marendić podnosi ostavku.

Slobodan Marendić
FOTO: NA MULTIMEDIJA / YOUTUBE/SCREENSHOT

Marendić u saopštenju navodi da je jedan od njegove trojice sinova u noći petak na subotu učestvovao u premlaćivanju muškarca kod splitskog noćnog kluba. Žrtva se u splitskoj bolnici bori za život.

Saopštenje PU splitsko-dalmatinske u kojoj dosadašnji načelnik Marendić objavljuje da podnosi ostavku Index.hr je prenio u cjelosti.

“U povređivanju mladića učestvovao i jedan od mojih sinova”

– Poštovani, ovim putem vas želim obavijestiti da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinske. U noći s petka na subotu dogodio se sukob između više osoba u kojem je jedan mladić teško povrijeđen, a o čemu je policijska uprava juče obavestila javnost. S obzirom na to da je u povređivanju mladića učestvovao i jedan od mojih sinova, sprovođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne nezavisnosti – rekao je on.

“Privatna situacija nespojiva sa mojom profesionalnom ulogom”

“Iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti sam se lično ogrešio o zakon, smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave”.

“Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP. Pored svih napora za očuvanje bezbjednosti, pored programa prevencije koje organizujemo i sprovodimo, nemam moralno pravo da ostanem na čelu ove policijske uprave”.

Pročitajte još

– Stoga sam s današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske – naveo je Marendić, dodajući da je siguran da će kolege razumiti njegovu odluku i izražavajući žaljenje porodici povređenog mladića, te želje za njegov što skoriji oporavak.

MUP: Ostavka je prihvaćena

Iz MUP je stiglo saopštenje u kojem se navodi kako je ostavka prihvaćena.

-Poslove načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske do daljnjega će obavljati sadašnji zamjenik načelnika policijske uprave Marko Srdarević -saopštio je MUP.

Prije šest godina dao ostavku jer mu je pijani sin slupao službeni auto, pa ga vratili na funkciju

Kako piše Index.hr, Marendić je jednom već podnosio ostavku zbog drugog sina. Naime, 2018. je tada 19-godišnji Marendićev sin pijan slupao službeni policijski automobil.

Mladić je 16. oktobra 2018. slupao službeni “Ford fokus”, koji je njegov otac dobio na korišćenje, u ogradu mosta na splitskim Bačvicama. Izmjereno mu je 1.70 promila alkohola u krvi. Marendićev sin nije mogao legalno da sjedne za volan službenog policijskog auta, navodi portal.

Marendić je par dana nakon nesreće pod pritiskom javnosti dao ostavkuSin na kraju uopšte nije krivično odgovarao, nego mu je kao mlađem licu određen rad za opšte dobro. Otac je 2021. vraćen za šefa splitsko-dalmatinske policije, prvo kao vršilac dužnosti, a potom i kao imenovani načelnik.

Marendić je, inače, i 2014. kažnjen za tešku povredu službene dužnosti. Kažnjen je upravo zbog korišćenja službenog automobila u privatne svrhe.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu