Biznis

Mljekari u Srpskoj stali na noge: Proizveli više mliječnih proizvoda u odnosu na isti period prošle godine

Bolja cijena mlijeka i jeftinija stočna hrana spasila je farmere u Republici Srpskoj koji su u aprilu ove godine prikupili više mlijeka i proizveli više mliječnih proizvoda u odnosu na isti period lani, kada su mnogi zbog otežanih uslova rada razmišljali o gašenju farmi.

krave junice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom aprila ove godine mljekare su prikupile ukupno 8.547 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,7 odsto više nego u martu, odnosno 5,8 odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Statističari su izračunali da su mljekare tokom aprila, u odnosu na isti mjesec lani, povećale proizvodnju fermentisanih mliječnih proizvoda za 14,9 odsto, mlijeka za piće za 13,4 odsto, kravljeg sira za 7,3 odsto i pavlake za 4,5 odsto.

– U odnosu na mart mljekare su tokom aprila povećale proizvodnju pavlake za 13,2 odsto, kravljeg sira za 11,3 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda za 4,3 odsto i mlijeka za piće za 1,5 odsto – pokazali su podaci zavoda.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić istakao je da su farmeri, nakon jednog težeg perioda, ponovo stali na noge.

Situacija u ovom sektoru je stabilna, a sve zahvaljujući zalaganjima farmera, koji su dizali kredite da unaprijede svoju proizvodnju. Naravno, u taj proces se niko ne bi upuštao da je otkupna cijena mlijeka ostala na prošlogodišnjem nivou, kada je bila i upola niža nego sada. S druge strane, pojeftinila je i stočna hrana, što svakako farmerima daje razlog više da nastave da ulažu u proizvodnju – izjavio je Arsenić.

Prema njegovim riječima, prosječna otkupna cijena mlijeka je 95 feninga po litru.

Godina je dobro počela i za bilećku mljekaru “Pađeni”, a direktor ove firme Nenad Vukoje kaže da je do rasta proizvodnje mlijeka najviše došlo zbog vegetacije koja je počela ranije nego inače.

Kad je u pitanju otkup mlijeka, ove godine je zabilježen rast za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, što ne znači da će tako biti i u narednom periodu. Kad je u pitanju prodaja, od januara do kraja aprila zabilježen je trend rasta za 20 odsto, dok je u maju malo zatajila. Ipak, očekujem da će ova godina biti izuzetno dobra – rekao je Vukoje.

Pročitajte još

Dodao je da kriza u Evropi nije pogodila mljekaru “Pađeni”, koja svoje proizvode, pored Hrvatske i Slovenije, izvozi i u Austriju, Njemačku i druge evropske zemlje.

Više posla do polovine ovog mjeseca imao je i vlasnik bijeljinske mljekare “Dule” Duško Cvjetinović koji kaže da proizvodnja mlijeka sada počinje da pada, jer dolazi do nestanka silaža i žitarica.

– U naredna dva mjeseca sigurno će biti manje sirovog mlijeka – rekao je Cvjetinović.

MASLAC

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mljekari su, u odnosu na isti mjesec lani, tokom aprila smanjili proizvodnju maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 5,5 odsto.

Tokom aprila ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, proizvodnja maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda smanjena je za 9,5 odsto, prenosi Glas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu