Svijet

MNOGE KOMPANIJE ZATVORENE Zbog napada "pale" cijene izraelskih akcija i obveznica

Cijene izraelskih akcija i obveznica su pale, a mnoga preduzeća su zatvorena, dan nakon početka napada palestinske grupe Hamas na državu Izrael.

Napadi u Izraelu
FOTO: MOHAMMED SABER/EPA

Ključni indeksi akcija Tel Aviva sada su skoro sedam odsto niži, najviše zbog pada bankarskih akcija od devet odsto na prometu od 573 miliona dolara (oko 573 miliona evra), a cijene državnih obveznica su pale za čak tri odsto.

I pored toga što je devizno tržište zatvoreno nedjeljom, izraelska valuta šekel je već bila na najslabijem nivou u godini zbog vladinog plana o reformi pravosuđa.

Glavni ekonomista kompanije “Lider kapital markets” Džonatan Kac ocijenio je da će se napadi Hamasa nastaviti, što će, posljedčino, imati negativniji uticaj na ekonomiju i fiskalni budžet.

Pročitajte još

Nakon što su u subotu rano ujutru borci Hamasa započeli napade na Izrael, u kojima je do sada ubijeno najmanje 600 Izraelaca, a najmanje 370 Palestinaca ubijeno u odmazdi, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je da je naredio nadležnima u Ministarstvu da se što prije obezbijede budžetska sredstva potrebna za rat.

Banka Izraela saopštila je da je prerano za procjenu ekonomske štete od sukoba, ali je podsjetila da je u 50-dnevnom ratu sa militantima Hamasa u Gazi 2014. godine prouzrokovana šteta od 3.5 milijardi šekela, odnosno 0.3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kompanija Nvidia, najveći svjetski proizvođač čipova koji se koriste za vještačku inteligenciju i za računarkse grafičke karte, saopštila je da je otkazala samit o vještačkoj inteligenciji koji je trebalo da se održi u Tel Avivu sljedeće sedmice.

Mnoge kompanije dale su zaposlenima slobodne dane, a većina trgovina, osim supermarketa i apoteka, zatvorena je.

Izraelsko udruženje proizvođača saopštilo je da fabrike i dalje rade kako ne bi došlo do nestašice hrane i drugih osnovnih proizvoda, prenose Nezavisne novine.

– Sve kompanije će nastaviti da rade koliko god je to moguće uprkos teškim vanrednim uslovima, raketnim napadima i nedostatku radnika – rekao je predsjednik udruženja Ron Tomer.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu