Svijet

“MNOGI BI MOGLI ODUSTATI OD INVESTICIJA” Crnogorski pasoš samo za visokoškolovani kadar

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić u ekspozeu jasno navodi da program ekonomskog državljanstva, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, neće ostati na snazi, prenose crnogorski mediji.

“MNOGI BI MOGLI ODUSTATI OD INVESTICIJA” Crnogorski pasoš samo za visokoškolovani kadar
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Govoreći o razvoju ekonomije u ekspozeu, Krivokapić je naveo da će pažljivo kreirati listu deficitarnih zanimanja i krenuti u prekvalifikacije i školovanje kadrova prema realnim potrebama i projekcijama razvoja tržišta rada.

– Želimo da i postojeći program ekonomskog državljanstva promenimo u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar – kaže Krivokapić.

FOTO: FOTO: M. MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: M. MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Dnevne novine prenose da bi eventualnim ukidanjem ovog projekta investitori mogli odustatiti od investicija, koje u najvećoj meri doprinose razvoju sjevera Crne Gore i obogaćivanju turističke ponude.

Time bi, dodaju, država mogla da ostane bez skoro 400 miliona evra.

Upravo toliko novca bi trebalo da bude uloženo u 14 projekata širom države, koji su bili kandidati za dobijanje ekonomskog državljanstva.

Vlada premijera Duška Markovića je za nepune dvije godine na Listu razvojnih projekata koji konkurišu za dobijanje ekonomskog državljanstva Crne Gore uvrstila 14 projekata.

Riječ je o gradnji turističkih kompleksa i hotela visoke kategorije.

Najviše projekata je na sjeveru i to u Kolašinu sedam, Žabljaku tri i jedan u Mojkovicu.

Po jedan projekat je planiran u Budvi, Tivtu i Čanju.