Magazin

Mnogi prave veliku grešku: Koliko često bi trebalo da mijenjamo pidžamu

Ukoliko istu spavaćicu nosite previše dugo, možete izazvati niz dermatoloških problema. Zbog toga stručnjaci savjetuju koliko dana je preporučljivo da je nosimo

Žena spava u krevetu
FOTO: GLAMRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Statistike pokazuju da je prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu 17, dok je muškarci peru nakon 13 dana korišćenja.

Od 2.500 žena koje su učestvovale u istraživanju skoro polovina dama je rekla kako je glavni razlog što ne mijenjaju pidžamu dovoljno često činjenica da zaborave koliko večeri su je nosile. S druge strane, većina muškaraca je navela da je ne peru svake nedjelje jer “nose ono što im se prvo nađe pri ruci”.

S obzirom na to da se tokom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve ćelije kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih tjelesnih izlučevina, piše Magazin Novosti.

Odgovor na pitanje koliko često bi trebalo da je perete zavisi od brojnih faktora i od stepena vaše lične higijene. Tehnički, unutrašnji dio pidžame je u dodiru s kožom, pa ga možete posmatrati isto kao donji veš. Međutim, ako se tuširate ili kupate prije nego što legnete u krevet, vaša pidžama neće biti tako prljava. U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili grip, pidžamu bi trebalo da perete svakog dana. Isto važi ako boravite u pidžami preko cijelog dana, noseći je u kući umjesto garderobe – smatraju stručnjaci.

Prihvati notifikacije