Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MNOGI VIŠE NEMAJU POVJERENJA U NAS” Njemačka crkva žrtve seksualnog zlostavljanja ZAMOLILA ZA OPROŠTAJ

Svijet
Autor:

Foto: Thinkstock

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Rajnhard Marks izvinio se danas hiljadama žrtava seksualnog zlostavljanja i zamolio za oproštaj.

– Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oproštaj – rekao je kardinal Marks na predstavljanju izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Fuldi.

On je rekao da se stidi zbog toga što se se to krilo da se ne bi naudilo instituciji crkve i kako bi se zaštitili biskupi i sveštenici.

– Nismo slušali žrtve i to ne smije ostati bez posljedica. Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju i ja ih u potpunosti razumijem – rekao je Marks, a prenijela Hina.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je uoči jesenjeg skupa njemačke crkve, koji je danas počeo u Fuldi, najavio strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

– Radi se o prekretnici za katoličku crkvu u Njemačkoj i šire. Današnjim predstavljanjem suočavanje s ovim slučajevima i posljedicama nije okončano nego tek započinje – rekao je Marks.

Iz izvještaja predstavljenog u Fuldi proizlazi da je između 1946. i 2014. “najmanje 1.670 predstavnika crkve zlostavljalo 3.677 maloljetnika”.

Iz toga proizlazi da je 4,4 odsto ispitanih sveštenika počinilo zločin nad maloletnicima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO