Društvo

MOBILNE TELEFONE PUNE NA DIZEL Kako se u kampu Vučjak migranti bore da PREŽIVE (FOTO)

U migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća nikad nije bilo lako, ali posljednjih nekoliko dana stanje je katastrofalno.

MOBILNE TELEFONE PUNE NA DIZEL Kako se u kampu Vučjak migranti bore da PREŽIVE (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako se procjenjuje, oko 700 mladih muškaraca iz Pakistana, Afganistana, Indije i Bangladeša žive na bivšoj deponiji, koja je zatrpana smećem, bez toaleta, struje i elementarnih uslova za dostojanstven život, a od juče je obustavljeno i snabdijevanje vodom iz cisterni.

Ljudi se na razne načine bore da u ovakvim uslovima prežive, a jedan od ključnih problema je kako napuniti mobilne telefone, koji su im jedina veza sa svijetom.

Ranije je zahvaljujući lokalnom Crvenom krstu u kampu bio postavljen veliki agregat sa strujom i zid sa utičnicama za punjenje telefona, ali ga sada nema.

Grupe migranata su se samoorganizovale i nabavile male polovne agregate, koji rade na dizel gorivo.

Na njih su priključili produžne kablove, pa se tako na jednom agregatu istovremeno puni i po tridesetak telefona.

Gorvo nabavljaju u gradu, na benzinskim pumpama i donose u kanisterima. Sve to je prilično komplikovana operacija, ali funkcioniše.

Pročitajte još

Oko agregata je uvijek gužva, jer je telefona mnogo, a priključaka malo.

Dok jedni budno paze na svoje skupe androide, priključene na zemlji na punjače, čuvajući ih od oštećenja ili krađe, drugi čekaju red.

Internet signal u kampu je izuzetno loš, ali migranti ipak uspijevaju da učitaju rute za prelazak granice i da stupe u kontakt sa krijumčarima, koji im za novac obećavaju prebacivanje na teritoriju Evropske unije, pa čak i direktno u Njemačku.