Svijet

"Mogao bi ovo biti dug rat" Netanjahu upozorio da bi Hamas mogao predstavljati prijetnju Evropi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da bi borba njegove zemlje protiv Hamasa "mogao biti dug rat".

"Mogao bi ovo biti dug rat" Netanjahu upozorio da bi Hamas mogao predstavljati prijetnju Evropi
FOTO: CHRISTOPHE ENA / POOL/EPA

Govoreći na konferenciji za novinare u Jerusalimu zajedno sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, Netanjahu je istakao potrebu da se pobjedi Hamas ili ćemo “svi izgubiti”, prenio je CNN.

Netanjahu je upozorio da bi Hamas, takođe, predstavljao prijetnju Evropi.

On je ponovio Makronovo upozorenje Hezbolahu, islamističkoj militantnoj grupi koju podržava Iran i koja dominira južnim Libanom, da se ne uključuje u rat.

Netanjahu je rekao da će Hezbolah “zažaliti” ako uđe u sukob.

-. Nadam se da će poslušati naše upozorenje. Pretrpiće strašne posljedice – naglasio je on.

Pročitajte još

Izraelski premijer je uporedio Hamasov napad od 7. oktobra sa holokaustom, citirajuci Babin Jar i Anu Frank dok je navodio zločine Hamasa, prenio je “Tajms of Izrael”.

– Hamas je iskasapio, Hamas je odrubio glave, Hamas je žive spalio bebe, Hamas je silovao, Hamas je kidnapovao taoce – rekao je on.

Netanjahu je naveo da se, kao i u Drugom svjetskom ratu, kada su Francuzi podržavali antinacistički otpor, danas međunarodna zajednica ujedinjuje u podršci Izraelu.

– Varvarstvo Hamasa preti Jevrejima, prijeti Bliskom istoku, prijeti Evropi, prijeti svijetu – naglasio je on i nazvao Gazu enklavom Islamske države (ID).

Prema njegovim riječima, Izrael čini sve što je potrebno da uništi Hamas u Gazi.

– Mi ćemo demontirati njenu terorističku mašinu, demontiraćemo njenu političku strukturu. Uložićemo sve napore da oslobodimo naše taoce. I uložićemo sve napore da palestinske civile sačuvamo od opasnosti. Hamas mora biti uništen – kazao je Netanjahu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu