Politika

Mogerini: Sva ljudska bića se rađaju slobodna

Sva ljudska bića rađaju se slobodna s jednakim dostojanstvom i pravima, bez obzira na porijeklo, etničku pripadnost ili vjeroispovijest, izjavila je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini povodom Međunarodnog dana za borbu protiv rasne diskriminacije.

Mogerini: Sva ljudska bića se rađaju slobodna
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Mogerinijeva je rekla da EU ponovno naglašava svoju snažnu predanost vrijednostima jedinstva i suživota, te borbi protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i isključivanja u svim njihovim oblicima u EU, a i šire, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Pojave diskriminacije, mržnje i netolerancije još izazivaju sukobe u mnogim zemljama širom svijeta, prisiljavaju ljude na bjekstvo i stvaraju nepodnošljivu ljudsku patnju. One su sve prisutnije i u EU – istakla je Mogerinijeva i dodala da je društvo u kojem se ne mogu svima zagarantovati ljudska prava krhkije, neotpornije i sklonije sukobima.

Mogerinijeva je navela da EU promoviše univerzalnu ratifikaciju i punu primjenu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, koja je univerzalni temelj rada na sprečavanju i iskorjenjivanju rasizma i diskriminacije.

– Grupa EU na visokom nivou za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije, sastavila je vodeća načela za obuku o zločinima iz mržnje za tijela za izvršavanje zakonodavstva i tijela krivičnog progona, te za pristup pravdi, zaštiti i podršci žrtvama zločina iz mržnje – naglasila je Mogerinijeva.

Prema njenim riječima, podrška partnerskim zemljama i civilnom društvu u sprečavanju i suzbijanju rasizma i netolerancije vodeće je načelo i za spoljno djelovanje EU.

Ona je dodala da EU finansijskim sredstvima pomaže civilnom društvu širom svijeta u borbi protiv rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije, naglasivši da su pokrenuti projekti za unapređenje krivično-pravnog sistema u Ruandi u okviru obrazovanja o ljudskim pravima, te pružanja pravne pomoći.

– S obzirom da ove godine obilježavamo 70 godina Opšte deklaracije o ljudskim pravima, EU više nego ikad prije nastavlja da radi na univerzalnoj primjeni osnovnih prava iz te deklaracije – rekla je Mogerinijeva i poručila da će EU nastaviti s radom dok diskriminacija, mržnja i nasilje potpuno ne nestanu.