Magazin

Mogu biti veoma naporni: Riješite se moljaca uz ove jednostavne savjete

Moljci u vašem domu mogu predstavljati ozbiljan problem, posebno kada je riječ o vašoj odjeći.

veš
FOTO: LAUNDRY JET/YOUTUBE/SCREENSHOT

Postoji niz metoda uz koje ćete se moći riješiti ovih štetočina, ali najbolje bi bilo da kombinujete različite metode kako bi ih što prije uklonili.

Dubinski očistite područje

Moljce privlače mračni, prašnjavi, neometani ćoškovi i površine. Zato je prvi korak dubinsko čišćenje garderobe. Uklonite sve iz svog ormara i ladica. Operite što se može prati, a sve ostalo hemijski očistite. Radi sigurnosti, ovo uključuje posteljinu i zavjese koji se nalaze u istoj prostoriji.

To svakako podrazumijeva da temeljno usisate svoj ormar, ladice, tepihe, podove i sva okolna područja. Zatim možete odabrati pranje unutrašnjosti ormara i ladica nekim blagim sredstvom u kombinaciji s vodom.

Koristite sredstvo protiv moljaca

Ako već dugo pokušavate riješiti problem moljaca, pošpricajte unutrašnjost ormara sredstvom namijenjenim uništavanju istih. To će pomoći ubiti sva jaja ili ličinke koje bi mogle biti prisutne. Para je takođe vrlo učinkovita u ubijanju ličinki moljaca.

Pročitajte još

Ako je vaš dom bio problematičan s višestrukim ili dugotrajnim napadima moljaca, možda bi se isplatilo uložiti u aparat za čišćenje na paru.

Pravilno spremajte odjeću

Moljci se hrane bjelančevinama, dakle keratinom koji se nalazi u prirodnim vlaknima, kao što su kašmir, vuna i svila, kao i dlakom i prašinom koje se uglavnom sastoje od otpadnih stanica kože. Bjelančevine iz ostataka hrane na našoj odjeći takođe su privlačne moljcima.

Zato se morate pridržavati strogih pravila higijene ormara kako se riješiti moljaca. Nemojte vraćati prljavu ili čak jednom nošenu odjeću u ormar jer stanice kože ili mrlje od hrane, čak i one male koje ne vidite, mogu postati izvor hrane koji će privući moljce, prenosi Klix.

Koristite mirise protiv moljaca

Nakon što ste očistili odjeću i ormare, morate spriječiti povratak odraslih moljaca. To možete učiniti korištenjem prirodnih mirisa protiv moljaca. Mirisi koji su neprijatni za moljca vrlo su ugodni i sigurni za ljude, a najviše se preporučuju kese punjene suvim cvijećem i mirisnim biljkama kao što je lavanda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu