Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

“MOGU LI DA POVEDEM KRAVE” Zbog prekršaja mora 40 dana na robiju, a sada je poslao molbu zatvoru koja će vas NASMIJATI

Društvo
Autor:

Foto: RAS SRBIJA

Bojan Radovanović (27) iz kuršumlijskog sela Novo selo, koji je nedavno osuđen 40 dana zatvora zbog vožnje neregistrovane prikolice traktorom poslao je bizarnu molbu Okružnom zatvoru – da prihvate njegovih 26 krava, svinje, prasiće i 50 kokošaka!

Radovanović kaže da bi tokom izdržavanja kazne on brinuo o svojim životinjama, a zatvoru bi poklanjao mlijeko i jaja.

Ovaj muškarac je i ranije na razne načine pokušao da se nagodi sa Prekršajnim sudom kako bi mu kaznu zamijenili na novčanu ili nanogicu, međutim bezuspješno.

– Rekli su mi da moram u zatvor, ništa dugo nisu prihvatili – kaže Bojan.

Prije više od mjesec dana, uputio je i molbu  predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, u kojoj priznaje da je načinio prekršaj kada je vozio neregistrovanu prikolicu sa sijenom za stoku.

Radovanović od predsednika Srbije nije tražio pomilovanje, niti da bude oslobođen odgovornosti, nego da mu se omogući da kaznu plati.

Kako je obrazložio u pismu predsjedniku Vučiću, na taj korak se odlučio jer u planinskom selu Novo selo, živi sa teško bolesnom majkom, ima farmu krava i da ukoliko ode u zatvor mora da rasproda stoku i majku negdje smjesti na 40 dana.

– Odgovor od predsjednika mi nikada nije stigao, a imam još šest dana do zatvora. Ostalo mi je da molim zatvor da mi pomogne, da prihvate i moju stoku,  jer sam čuo da imaju zatvorsku ekonomiju – kaže Bojan.

U molbi upravniku Okružnog zatvorg u Prokuplju, Radovanović ne spori da je napravio prekršaj, i navodi: “Skrivio sam jer sam vozio neregistrovanom prikolicom seno za krave”.

– To sam morao da uradim, jer ja proizvodim 130 litara mleka dnevno kojim snabdevam mlekare. Ujedno od novca za prodato mleko kupujem bolesnoj majci lekove i odvajam sebi za život. To je bio razlog da napravim prekršaj zbog kojeg moram u zatvor 23. maja – priznaje  Radovanović u pismu zatvoru.

Bojan u napuštenim seoskim štalama gaji stoku. Ručno im polaže sijeno, čisti, donosi vodu da ih napoji. Nimalo lak život u planinskom selu. Ručno muze krave da bi mlijeko predao mljekari.

Svako jutro ustaje u tri sata kako bi pomuzao krave, i mlijeko dopremio do cisterne na putu, jer kamion ne može da dodje do njega, zbog seoskog puta koji je neprohodan za vozila.

– Molim upravnika zatvora da, ukoliko se ne snađem da obezbijedim stoku, da zatvor prihvati i primi mojih 26 krava, o kojima ću ja da brinem u zatvoru. Njihovo mlijeko poklanjaću zatvoru. Ako može, smjestiti negdje sa kravama svinje i prasiće. Imam i 50 kokošaka i sve nose jaja. Pa, ako može i one negdje da se smjeste. To je 50 jaja dnevno, koje isto poklanjam zatvoru – navodi Bojan u molbi zatvoru u Prokuplju.

Bojan je u međuvremenu prodao 70 svinja, ali nije uspjeo da proda krave jer niko ne želi da ih kupi sve odjednom. Ukoliko ih zatvor ne prihvati, kaže, pustiće ih da same preživljavaju u planini, jer u selu u kom živi nema komšija.

– Krave, svinje i kokoške ne mogu da same prežive, da se snađu za hranu, vodu, zato sam poslao molbu zatvoru. Ako ne prihvate, jedino ostaje da ih psi čuvaju u planini – kaže Bojan i dodaje da je u molbi napisao da ima i sedam pasa čuvara, koje je planirao da ostavi kući.

Bojan Radovanović mora da se javi Okružnom zatvoru u Prokuplju, 23. maja.

Njegovu, teško pokretnu majku, dok boravi u zatvoru, prihvatiće rođak iz Kuršumlije.

Inače, Bojan Radovanović je osudjen na izdržavanje zatvorske kazne od 40 dana, jer je vozio neregistrovanu traktorsku prikolicu, pod zabranom vožnje, jer je i prije toga kažnjavan zbog istog djela. Saobraćajna policija ga je zaustavila na seoskom putu, kada je prevozio sijeno za krave, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO