Svijet

MOGUĆI NOVI IZBORI Raskol Milatovića i Spajića utiče na stabilnost crnogorske vlade

Raskol Jakova Milatovića i Milojka Spajića o kome se mjesecima priča konačno je ozvaničen prošlog vikenda kada je predsjednik Crne Gore podnio ostavke na sve funkcije u pokretu Evropa sad (PES).

Jakov Milatović
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

To je automatski izazvalo domino efekat i u skupštini grada u Podgorici gdje su odbornici PES-a bliski Milatoviću formirali svoj odbor, a analitičari ocijenjuju da bi kriza u PES-u mogla da utiče i na stabilnost crnogorske vlade.

Od formiranja crnogorske vlade prošlo je tek četiri mjeseca, a već se priča o vanrednim parlamentarnim izborima naročito pošto je u ponedeljak iz PES isključen Andrej Milović, ministar pravde. Na taj način je zaokružen trodnevni politički zemljotres u Crnoj Gori.

Pročitajte još

Nikoleta Đukanović, analitičarka, smatra da “Jakov Milatović i oponenti Milojka Spajića sada imaju razlog više da budu ujedinjeni i da taj momenat iskoriste protiv premijera”.

Kako kaže, nije sigurna da će, nakon izlaska Milatovića iz PES, svi poslanici ovog pokreta podržavati vladu na čelu sa premijerom Spajićem u skupštini.

– Što se tiče same Vlade, ove promjene možda mogu da dovedu do drugačije rekonstrukcije od one koju smo očekivali. Sada Spajić može biti pod još većom kritikom, za koju ima dosta prostora jer se loše snalazi kao političar. On sada može ići na neki drugi plan rekonstrukcije Vlade stvarajući mogućnost za njenu veću stabilnost – analizira Đukanović.

Kako će reagovati članovi vladajuće koalicije?

Analitičarka dodaje da nije sigurna “koliko će bivši Demokratski front i svi poslanici PES, možda i neki drugi konstituenti Spajiću dati bezuslovnu podršku”.

Đukanović smatra da ostavka Milatovića na sve funkcije u pokretu “nije veliko iznenađenje”, s obzirom na to da “nesuglasice između njega i premijera Spajića traju već duže, kao i na brojne različite stavove njih dvojice o ključnim pitanjima”.

– Pokret Evropa sad, nakon ostavke jednog od čelnih ljudi, neće biti jak kao do sada, Milatović će povući sa sobom određeni broj članstva te partije. Mislim da je u pitanju samo jedan eksplicitno lični interes da bi iskoristio najbolji politički trenutak kada će doći do rascjepa PES, jer će njegov izlazak iz pokreta neminovno dovesti do formiranja neke nove partije – kaže Đukanović, piše Blic.

Milatović okuplja sve protivnike Spajića?

Kako kaže, Milatović nije propuštao priliku da javno kritikuje premijera Spajića, pa vjeruje da ni sada neće propuštati šansu da okupi Spajićeve oponente među političkim partijama i različitim političkim strukturama.

U Skoplju počeo sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima SAD-a i EU-a
FOTO: ABDULA BERISHA/ANADOLIJA

– Tu pre svega mislim na GP URA, na Demokrate, zbog bezbjednosnog sektora, eventualno bivši Demokratski front, sa kojim je Spajić, možda, trenutno u dobrim odnosima, ali istorija odnosa Spajića i DF-a govori da je bilo više kritike nego želje za saradnjom. Shodno tome, vjerujem da Milatović ima značajan manevarski prostor iako sada kreće od nule – navodi Đukanović.

Raskol ozvaničen tokom vikenda

Inače, Milatović je saopštio u subotu, na mreži X, da je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, navodeći kao razlog to što je način rada PES “suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu” prilikom stvaranja partije.

Poslije ostavke Milatovića, iz Pokreta Evropa sad su poručili da je “namjera predsjednika Crne Gore da opstruira rad 44. Vlade i PES-a odavno primjetna” i dodali da je “dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti partiju, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava”.

Na čelu Milatovićevog odborničkog kluba – Nađa Ljiljanić

Posljedice raskola Milatovića i Spajića postale su odmah vidljive u Skupštini grada u Podgorici gde je više od trećine odbornika PES napustilo odbornički klub tog pokreta i odlučilo da formira sopstveni.

Mediji spekulišu da će novi odbornički klub činiti okosnicu nove Milatovićeve partije i da će ga predvoditi sada nezavisna odbornica, a ujedno i poslanica Jevrosima Pejović i Milatovićeva saradnica u kabinetu Nađa Ljiljanić.

Izvori iz Crne Gore tvrde da novi odbornički klub neće pokretati pitanje smjene Olivere Injac, gradonačelnice Podgorice i da je “prioritet formiranje kluba”.

Ministarka evropskih poslova: Ostavka Milatovića neće uticati na Vladu

Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova i funkcionerka PES-a, tvrdi da ostavka Milatovića i isključenje Milovića “neće uticati na imidž pokreta niti na stabilnost aktuelne Vlade”.

– Zato što Pokret ,,Evropa sad“ ne čine pojedinci, već ljudi i ideje. Mi smo ovdje došli da ostvarimo pokret, kroz njega i formalizujemo program ,,Evropa sad 2“ što smo već uradili kroz prvi korak povećanja penzija. Ono što dalje slijedi jeste da okupljamo dobre, vrijedne ljude koji će pratiti ovu ideju, radi rezultata, a ne radi politike – rekla je Gorčević.

Inače, Milović se nalazi u posjeti Briselu i još se nije oglašavao povodom isključenja iz PES.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije