Gradovi

“MOJ GRAD, MOJA PRAVILA” Marko je snimio tinejdžerski film za svega PET MARAKA

“Moj grad, moja pravila” naziv je prvog tinejdžerskog semberskog filma, čiji je autor Marko Ristić, petnaestogodišnji entuzijasta, koji gaji ogromnu ljubav prema glumi i sedmoj umjetnosti.

“MOJ GRAD, MOJA PRAVILA” Marko je snimio tinejdžerski film za svega PET MARAKA
FOTO: SEMBERSKI FILM/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kratkometražni film u trajanju od 40 minuta govori o četiri tinejdžera, njihovim životnim dilemama i preispitivanjima.

Scenario je napisao Marko Ristić, režirao glumac Nenad Blagojević, a u njemu glume i Milijan Janjić, Mihajlo Mićanović i Vanja Pejić, te diplomirani  glumci Dragana Trkulja i Ivan Petrović.

Mladi na raskrsnici

-Film se bavi mladim ljudima koji su na svojevrsnoj životnoj raskrsnici i u dilemi kuda i kako dalje. Nažalost, oni se danas suočavaju sa brojnim problemima. Želio sam ovim filmom da im skrenem pažnju na opasnosti koje ih čekaju u njihovom odrastanju, od bolesti zavisnosti, narkomanije, alkoholizma, vršnjačkog nasilja, pojava koje su sve prisutnije u našem društvu kaže scenarista prvog tinejdžerskog filma u Semberiji Marko Ristić.

Foto: semberski film/ustupljene fotografije
Foto: semberski film/ustupljene fotografije

Nije lako, kaže, odrastati u ovim vremenima i suočiti se sa nemilosrdnim svijetom odraslih.

-Važno je prepoznati sva iskušenja koja donosi život i boriti se protiv njih – odlučan je Marko.

Ideje za film Marko je crpio iz svog okruženja.

Foto: semberski film/ustupljene fotografije
Foto: semberski film/ustupljene fotografije

-Idem u prvi razred Gimnazije “Filip Višnjić”. Svakodnevno sa drugarima razmjenjujem mišljenja i iskustva o problemima i pitanjima koja muče našu generaciju. Iako su tu porodica, starija braća i sestre, škola, društvene mreže, internet, televizija, često ostajemo uskraćeni za odgovore i prepušteni sami sebi. Tada upadamo u tu zamku da se zatvorimo, sakrivamo problem i ne tražimo pomoć. To je velika greška, jer tada najlakše postajemo žrtve ovih neželjenih pojava -kaže talentovani srednjoškolac.

Podrška

Dodaje da je u ovom projektu imao podršku svojih ukućana i prijatelja i da su reakcije njegovih vršnjaka vrijedile uloženog truda.

-Želio bih da se i drugi moji vršnjaci ohrabre i pokažu svoju kreativnost. Želim i da vjerujem da će nadležni prepoznati naše napore da grad učinimo boljim i ljepšim mjestom za naš život i podržati nas u tome – kaže Marko.

Foto: semberski film/ustupljene fotografije
Foto: semberski film/ustupljene fotografije

Režiju ovog ostvarenja potpisuje glumac Nenad Blagojević, kod koga Ristić pohađa časove glume.

-Njegov scenario me zainteresovao. Malo smo ga doradili i produžili, ali od početka je imao jasnu poruku. Zato je moja poruka mladima da ga pogledaju, sigurno će se neki prepoznati – kaže glumac Blagojević.

Film je pravo “gerilsko ostvarenje”, jer je snimanje završeno za nekoliko mjeseci, a svi su radili potpuno besplatno. Marko je našao glumce vršnjake, postprodukciju, čak angažovao režisera i prave glumce, kaže režiser.

Novi projekti

–Radili smo bez para. Dali smo pet maraka za opštinsku taksu i to su nam jedini troškovi bili. Ali smo uložili  svoje znanje i umijeće i ponosni smo na prvenac – kaže Blagojević.

Foto: semberski film/ustupljene fotografije
Foto: semberski film/ustupljene fotografije

Semberski zaljubljenici u film kažu da ovo neće biti jedini semberski film i najavljuju nove projekte. Ideja imaju i čekaju samo da se završi pandemija virusa korona i život vrati u normalu.

Bijeljina zaslužuje više

Marko nimalo nije imao dileme kad je odlučio da se otisne u vode sedme umjetnosti.

-Od svoje pete ili šeste godine se bavim glumom i sve je to otprilike tada i počelo. Sada se trudim i želim da od našeg grada napravim što bolju kulturološku sredinu. Mislim da Bijeljina zaslužuje više. Sada imamo pozorište, ali i dalje moramo raditi na tome da se mladi ljudi upoznaju sa pravim vrijednostima pozorišne, filmske i drugih umjetnosti – kaže Marko.

Prihvati notifikacije