Biznis

Nekome ni CIJELA PLATA NEĆE BITI DOVOLJNA da plati krečenje: I moleri cijene usluga povećali za 20%, najjeftinije ako sve farbate u bijelo ili sami uzmete valjak u ruke

Stanovnici Srpske koji ovog proljeća žele da okreče svoj stan ili kuću moraće izdvojiti i do 20 odsto više novca za tu uslugu nego prošle godine. Moleri su korigovali cjenovnike, pa krečenje stana od 60 kvadrata sada košta od 550 do 650 KM.

Nekome ni CIJELA PLATA NEĆE BITI DOVOLJNA da plati krečenje: I moleri cijene usluga povećali za 20%, najjeftinije ako sve farbate u bijelo ili sami uzmete valjak u ruke
FOTO: BEKAMENT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Potvrdio je to za Srpskainfo i moler Aleksandar Radosavljević iz Banjluke. Za krečenje stana od 60 kvadrata u prosjeku su potrebno dva dana.

Cijena krečenja po kvadartu u bijelu boju se kreće od 3 do 3,50 KM, a sve zavisi kakvi su zidovi. Dok se cijena krečenja za druge boje kreće od 4 KM pa naviše, jer sve zavisi od kvaliteta boje, ako je vodoperiva dođe i malo skuplje – rekao je Radosavljević.

 Bez obzira na cijenu, kako ističe, posla uvijek ima, pa se na termin čeka i po mjesec dana, a trenutno su najtraženije dekorativne tehnike.

Cijene repromaterijala na godišnjem nivou skoče od 10 do 20 odsto. Građani su svjesni da su cijene svega otišle u nebo, pa na krečenje pristaju bez problema. Imamo krug stalnih mušterija i njima je najvažniji kvalitet – rekao je on.

Radna snaga

Istakao je da je veliki problem taj što je veoma teško naći pomoćne radnike i majstore.

Ljudi mahom odlaze u inostrantsvo, jer tako mogu više da zarade. Dnevnica se kod nas kreće od 70 do 80 KM – rekao je Radosavljević. Moleri su svoje cjenovnike korigovali i u Kozarskoj Dubici.

Cijena krečenja po kvadartu je 3 KM. Ima nas malo koji krečimo, a posla ima puno, pa se na termin čeka i po dvije sedmice – rekao je jedan tamošnji moler.

Slična situacija je i u Prijedoru, gdje je za krečenje po kvadratu za bijelu boju potrebno odvojiti 3 KM,  dok za ostale boje cijena ne prelazi 4,5 KM. Prilikom dizanja cijene nisu žalili ni moleri u Prnjavoru, pa pojedini naplaćuju krečenje po kvadratu vrtoglavih 5 KM sa njihovim materijalom, a sa vašim 4 KM.

Reakcija građana

Građani su u najmanju ruku iznenađeni sa novim cijenama.

Nisam krečio nekoliko godina, pa sam nedavno u oglasnom sandučetu našao broj molera. Pitao sam ga koliko košta krečenje garsonjere od 25 kvadrata, a odgovor je bio 300 KM, sa svim njihovim materijalom i čišćenjem – kaže ovaj Banjalučanin.

Pročitajte još

On ističe da mu je na prvu djelovalo skupo, pa da je mislio odustati od krečenja i stvar uzeti u svoje ruke.

Kad sam zadnji put krečio prije tri godine to me je koštalo oko 200 KM, pa sam očekivao da i sada cijena bude slična. Da bih okrečio tri prostorije, meni treba tri dana. Pošto ne posjedujem nikakvu opremu, trebam da kupim materijal, pomjerim namještaj, očistim i vratim to sve, a na sve to ode i novac i vrijeme – dodao je on.

Ovaj sugrađanin i dalje nije siguran za šta će se odlučiti.

– Raspitaću se kod prijatelja da li posjeduju neke merdevine, valjke i četke, pa možda se ipak u ovu avanturu upustiti sam. Zidovi su mi u boji, a to je još skuplje, a da bih vratio u bijelo vjerovatno treba sve to preći dva puta, za sad ću sačekati – poručio je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu