Svijet

"MOLIM VAS POMOZITE, JERMENIJA JE NAPADNUTA" Povodom sukoba bivših sovjetskih republika se oglasila i KIM KARDAŠIJAN

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u regionu Nagorno-Karabah. Jermenski zvaničnici, kako su javili svjetski mediji, objavili su i opštu mobilizaciju.

"MOLIM VAS POMOZITE, JERMENIJA JE NAPADNUTA" Povodom sukoba bivših sovjetskih republika se oglasila i KIM KARDAŠIJAN
FOTO: NINA PROMMER/EPA

Takođe, ratno stanje proglasila je i vlada Azerbejdžana. Dok eskalacija između dvije sukobljene strane traje, oglasila se i američka starleta Kim Kardašijan, koja je inače jermenskog porekla.

Ona je osudila Azerbejdžan, a zamolila je američkog gastroenterologa Erika Esraliana, koji je takođe jermenskog porekla, da dijeli vijesti na društvenim mrežama da je, kako navodi, Jermenija napadnuta, prenosi Telegraf.

– Molim Vas, Eriče Esralian, dijelite vijesti da je Jermenija napadnuta. Molimo se za hrabre muškarce i žene koje rizikuju svoje živote da bi zaštiti Artsak (drugo ime za region Nagorno Karabah, prim. aut). Vijesti su obmanjujuće i to nisu “sukobi” – napisala je Kim Kardašijan na Tviteru i nastavila:

– Jermenija je bila žrtva ničim izazvanih napada Azerbejdžana i predvidive kampanje dezinformacija koja je prati. Azerbejdžan blokira društvene medije, osim za ratnu propagandu – tvrdi Kardašijanova i dodaje:

– Potrebni su nam međunarodni posmatrači koji će istražiti i pozvati na međunarodne političke i diplomatske mjere kako bi se sprečila nepotrebna eskalacija i tragedija. Koristite: anca.org/alert da biste pozvali Bijelu kuću i Kongres na napad Azerbejdžana na Nagorno Karabah – piše Kardašijanova i nastavlja:

– Pozovite da Baku prestane sa uvredljivom upotrebom sile, da se prekine sva američka vojna pomoć Azerbejdžanu koja se koristi protiv Jermena i upozorite Tursku da prestane da šalje oružje i borce u Baku – zaključila je Kim.

FOTO: ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS/EPA
FOTO: ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS/EPA

Planinski region Nagorno-Karabah, bez izlaza na more, predmet je nerešenog spora između Azerbejdžana, u kom se nalazi, i njegove etničke jermenske većine, koju podržava susjedna Jermenija.

Tokom 1988, pred kraj sovjetske vlasti, azerbejdžanske trupe i jermenski secesionisti započeli su krvavi rat koji je faktički nezavisnu državu ostavio u rukama etničkih Jermena kada je 1994. godine potpisano primirje.

Pregovori nisu doveli do trajnog mirovnog sporazuma, a spor je ostao jedan od “zamrznutih sukoba” postsovjetske Evrope.

Konflikt vuče korijene više od jednog vijeka u nadmetanju između hrićanskih Jermena, turkijskih naroda i persijskog uticaja.