Biznis

"MOLIM VAS, VRATITE” Greškom ljudima podijelili tokene od 90 miliona dolara

Greška u trgovini kriptovalutama učinila je neke korisnike bogatijim za ukupno nekoliko desetina miliona dolara, piše CBS News.

"MOLIM VAS, VRATITE” Greškom ljudima podijelili tokene od 90 miliona dolara
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeno, prijetnje osnivača Kompaund trgovine pokrenule su raspravu o pravilima vezanima uz digitalni novac u tom svijetu bez pravog autoriteta.

Kompaund, popularna platforma za kriptovalute, prošle nedjelje je obavila ono što je trebalo da bude rutinsko ažuriranje koda koji upravlja transakcijama korisnika. Međutim, ažuriranje je imalo grešku zbog koje su zabunom na račune nekih korisnika poslani kriptotokeni u vrijednosti i do 89 miliona dolara.

Kompaund Labs primjetio je kasno u srijedu “neobičnu aktivnost”, ali u tom trenutku tokeni su već bili distribuirani bez nekog jednostavnog načina da ih se vrati.

Osnivač firme, Robert Lešner, brzo se oglasio na Tviteru kako bi zamolio korisnike da vrate neočekivano iznenađenje pritom se koristeći uvjeravanjima, pohvalama, ali i prijetnjama svakome ko slučajno poslate tokene ne vrati.

Pročitajte još

Kao prvo, Lešner je rekao da korisnici mogu da zadrže 10 posto sredstava kao bonus, ali je zaprijetio da će otkriti identitet svih onih koji novac ne budu vratili.

– Ako ste slučajno primili veliku količinu COMP-a zbog greške u protokolu: vratite je -napisao je na Tviteru navodeći ID računa. Dodao je da će se to u protivnom prijaviti kao prihod poreskoj upravi te da će podaci korisnika biti otkriveni.

Doksing, ili javno otkrivanje privatnih informacija, poput imena i kućne adrese osobe, smatra se masivnim kršenjem protokola u svijetu kriptovaluta, u kojem korisnici cijene privatnost i nepostojanje nekog centralnog kontrolnog tijela.

Lešner se kasnije ogradio od svojih izjava, kazavši da je tvit napisao bez razmišljanja i poručio korisnicima da cijeni njihovo “ismijavanje i podršku”, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije