Biznis

POTREBAN ZAKON Majstorović: Srpska može da postane nova kriptodestinacija

Donošenjem zakona kojim bi bila uređena oblast kriptovaluta, elektronske imovine i "rudarenja" biće stvorene sve predispozicije da Republika Srpska postane nova kriptodestinacija u svijetu, smatra izvršni direktor prve kriptomjenjačnice u BiH Boris Majstorović.

POTREBAN ZAKON Majstorović: Srpska može da postane nova kriptodestinacija
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Povodom najave Vlade Srpske da će uskoro svjetlo dana ugledati nacrt prijedloga ovog zakona, Majstorović ističe da bi time bila obezbijeđena pravna sigurnost svih kriptoaktera, ali i poslat dobar signal domaćim i stranim investitorima da nastave ulaganje u ovaj relativno novi i, vjerovatno, najbrže rastući privredni sektor Republike Srpske.

Majstorović ističe da je ova oblast velika razvojna šansa Srpske, pogotovo kada je riječ o “rudarenju”.

Pročitajte još

– Procjene govore da trenutno imamo između 5.000 i 10.000 ljudi koji se time bave u BiH. Ali, u posljednje vrijeme sve je više i krupnijih `igrača` koji pokazuju interesovanje da dođu, te zakupljuju i opremaju čak čitave hale. Radi se o investitorima iz Austrije, Švajcarske, Njemačke i Italije. Odlučuju se na taj korak, jer je kod nas niska stopa poreza, ali i cijena struje – rekao je Majstorović za Glas Srpske.

On smatra da bi zakonsko regulisanje ove oblasti mnogo značilo i za kriptomjenjačnice i berze, ali bi sigurno uticalo i na smanjenje crnog tržišta.

– Pretpostavljam da će ovo zakonsko rješenje biti slično onom iz Srbije. Na ovaj način biće definisano šta je to digitalna imovina, kako se ona čuva, ko je za šta nadležan, a vjerujem da će biti regulisano i “rudarenje”, te izdavanje novih tokena putem blokčejn tehnologije – naveo je Majstorović.

Prihvati notifikacije