Hronika

“MONTIRANI PROCES” Odbrana Stojčinovića i Jeličića traži oslobađajuću presudu

U Vrhovnom sudu Republike Srpske danas je održano ročište u postupku protiv bivšeg zamjenika pravobranioca RS Mirka Stojčinovića i njegovog pomoćnika Borislava Jeličića koji su nepravosnažno osuđeni na pet i po godina zatvora.

“MONTIRANI PROCES” Odbrana Stojčinovića i Jeličića traži oslobađajuću presudu
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Mirko Stojčinović

Ročište je održano nakon žalbi advokata odbrane optuženih koji su danas zatražili oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Prvostepenom presudom banjalučkog Okružnog suda Stojčinović je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora, a Jeličić na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja.

Stojčinović je osuđen po tri tačke optužnice vezano za nezakonitosti u vezi sa imovinom u predmetima “Naš dom”, “Građa” i “Poljoprivredna škola”, što je tačka po kojoj je i Jeličić osuđen.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

U prvostepenoj presudi se navodilo da je Grad Banjaluka bio oštećen za višemilionski iznos. Pored zatvorske kazne izrečena im je i zabrana obavljanja djelatnosti državnog službenika u roku od tri godine.

Stojčinovićevi branioci, Zoran Tanasić i Mirko Dabić, istakli su danas da je prvostepena presuda puna manjkavosti, te bitnih povreda krivičnog postupka.

– On nema obavezu da u pojedinim predmetima ulaže žalbu. Njegovo diskreciono pravo je da li će uložiti žalbu ili ne. Čak i ako je pogriješio, ne može svaka greška biti krivično djelo – naveo je advokat Tanasić.

Smatra da je cijeli postupak bio montiran s ciljem da se Pravobranilaštvo disciplinuje kako bi postalo “poslušnik opština i gradova u cilju interesnih grupa koje žele da se domognu atraktivnih lokacija”.

Jeličićev branilac Milan Petković je istakao da je njegov klijent postao osumnjičeni kada je odbio da kaže ono što se od njega tražilo.

– Tražili su mu da kaže da je neko od njega nešto zahtjevao, a on je rekao da je to bilo njegovo mišljenje za koje je imao ovlašćenja. Kao pomoćnik nije mogao zloupotrijebiti službeni položaj, jer je postupao po ovlašćenju svog rukovodioca – izjavio je Petković.

Potvrditi presudu

Republički javni tužilac Goran Glamočanin objasnio je da nije podnosio žalbu na prvostepenu presudu, jer je tužilaštvo zadovoljno izrečenim kaznama. – Predlažemo da se žalbe odbrane odbiju kao neosnovane i da se prvostepena presuda potvrdi – rekao je Glamočanin.