Društvo

"Mora se biti racionalniji u potrošnji energije" Ministarstvo energetike u Srbiji će predložiti mjere štednje

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je potrebno da građani, privreda i država budu racionalniji u potrošnji energije i najavila da će resorno ministarstvo uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mjere štednje.

"Mora se biti racionalniji u potrošnji energije" Ministarstvo energetike u Srbiji će predložiti mjere štednje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je ukazala da je najkritičnija situacija sa strujom, dodajući da će se električna energija sigurno uvoziti i narednih mjeseci, te da se procjenjuje da će do kraja zimske sezone država potrošiti oko tri milijarde evra kako bi osigurala energetsku bezbjednost, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i enegrgetike Srbije.

Mihajlovićeva je tokom današnje posjete kompaniji “Eko pelet” u Petrovcu na Mlavi poručila da država radi sve što može da obezbijedi dovoljno gasa, toplotne i električne energije, kao i energenata, dodajući da, uprkos tome, svi moraju da povedu računa o potrošnji.

Pročitajte još

Ona smatra da je to neophodno, jer je situacija na berzama i dalje dramatična, što potvrđuje podatak da megavat-čas struje danas košta 562 evra, dok je prije godinu dana bio 90 evra, kao i cijena gasa koja je sa prošlogodišnjih 120 evra za hiljadu metara kubnih porasla na 2.200 evra.

Prihvati notifikacije