Društvo

MORAĆE DA PLATE 7.300 KM Zbog nepridržavanja preventivnih mjera kažnjeno 11 ugostitelja u RS

Republički inspektori su, u saradnji s inspektorima jedinica lokalne samouprave, u večernjim satima tokom vikenda koji je iza nas obavili 490 inspekcijskih kontrola u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske, od čega je za 11 njih utvrđeno da nisu poštovali mjere zaštite od epidemije korona virusa.

MORAĆE DA PLATE 7.300 KM Zbog nepridržavanja preventivnih mjera kažnjeno 11 ugostitelja u RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oni su sankcionisani kaznama u iznosu od 7.300 KM, saopštili su iz Inspektorata RS.

– Nepravilnosti su utvrđene jer se subjekti nisu dosljedno pridržavali propisanih preventivnih mjera koje se odnose na obezbjeđivanja fizičke distance, broj osoba koje istovremeno borave u objektu, te korišćenje zaštitne opreme. U okviru pomenutih kontrola obavljenih u proteklom periodu, inspektori su do sada izrekli kazne u ukupnom iznosu od 104.400 KM. Imajući u vidu zakonske odredbe, prema kojima inspektor kao ovlašćeni organ može izreći samo minimum propisane novčane kazne, evidentno je da su inspektori na terenu preduzimali represivne mjere u svim slučajevima kada su zetekli subjekte u prekršaju – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Još jednom su pozvali privredne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto.

– Takođe, želimo apelovati i na građane da se pridržavaju preventivnih mjera i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju. Uz sav trud zdravstvenih radnika, kontrole inspekcijskih organa, mjere Republičkog štaba za vanredne situacije s ciljem suzbijanja širenja virusa korona u zajednici, ukoliko kao pojedinci ne budemo čuvali svoje zdravlje, posljedice za cijelu zajednicu će biti mnogo veće – upozoravaju iz Inspektorata RS.