Sudbine

“MORAM BRINUTI O SVOM NARODU” Mitropolit Amfilohije je bio duhovni vođa vjernika, a OVAKO je govorio PRED SMRT

Ovako je mitropolit Amfilohije govorio pred smrt, svjestan svoje uloge za srpski narod

“MORAM BRINUTI O SVOM NARODU” Mitropolit Amfilohije je bio duhovni vođa vjernika, a OVAKO je govorio PRED SMRT
FOTO: G. BUNIĆ/RAS SRBIJA

U Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore jutros je preminuo mitropolit Amfilohije.

On je bio duhovni vođa i pastir vjerujućeg naroda u Crnoj Gori. Kada je govorio o svojoj ulozi, vidjelo se da je svjestan koliko je ona velika i teška.

Pročitajte izvode iz posljednjih intervjua koje je mitropolit Amfilohije dao za medije, piše Blic.

O ZAKONU O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

– O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Crkva je dala svoju riječ. Međutim, ako nas premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima djelujemo na to bezakonje i da se ono promijeni – to je u redu. Voditi razgovore bilo neposredno sa našim patrijarhom ili sa nama episkopima Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je ista stvar. Naravno, mi imamo svoju odgovornost, razgovaramo i razgovaraćemo, ali pod uslovom da oni stave pod znak pitanja to bezakonje koje su donijeli – ovako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio najavljeni poziv crnogorskog predsjednika Vlade za razgovor o spornom zakonu koji je izazvao žestoke reakcije sveštenstva i vjernog naroda u Crnoj Gori.

Pročitajte još

Vi ste i ranije pregovarali, pa do rješenja, kao što vidimo, nije došlo…

– Da, i to ne jedanput. Odbili smo bezakonje što i sada činimo. Taj zakon je nastao iz opake bolesti brozomore i brane ga oni koji su zadojeni tom ideologijom. Ako hoće da razgovaramo o pravom zakonu i o usagalašavanju sa normama evropskih zakona onda je u redu. Ali, ako hoće da nam to bezakonje nameće pod bilo kakvim vidom onda nijedna naša episkopija ni u Crnoj Gori, a ni šire neće to prihvatiti. Ako je neko za zakon onda je to Crkva koju je osnovao Sveti Sava i ovde traje osam vijekova.

O BEZAKONJU U CRNOJ GORI

– Da, i ja sam savremenik svega toga. Sjećam se posljednje proslave Svetog Save u školi u kojoj sam učio u Barama Radovića kada sam recitovao proročke stihove Alekse Šantića: “Sve tako dalje, tamo do Golgote, i kad nam muške uzmete živote, grobovi naši boriće se s vama”. To je bilo 1945. i 1946, kada su se svi Crnogorci osim nešto malo montenegrina pisali da su Srbi. To bi trebalo da zna naš premijer.

O SVOJOJ ULOZI

Kada je govorio o svojoj ulozi, vidjelo se da je svjestan koliko je ona velika i teška.

Tako je jednom prilikom, 2017. godine mitropolit Amfilohije objasnio koja je njegova uloga i kome jedino polaže račune.

Pročitajte još

– Mitropoliti cetinjski imaju svoju težinu i sada se ja moram brinuti o svom narodu. Niko se ne pita što se papa bavi svim mogućim pitanjima svjetskim, moralnim, društvenim. A koja je razlika između rimskog pape i mitropolita cetinjskog Amfilohija? Uvijek kada krenem sa Cetinja uzmem blagoslov od Svetog Petra Cetinjskog i u povratku njemu polažem račune. Poštujem ja vlast, ali on mi je na prvom mjestu – rekao je tada mitropolit.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je od posljedica korona virusa, objavljeno je na zvaničnom sajtu Mitropolije.

– U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, poslije primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije. O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obavještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko! – navodi se na sajtu Mitropolije.

Mitropolitu Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan korona virus, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore.