Društvo

"MORAMO DA SE BORIMO PROTIV VIRUSA MRŽNJE" Govor vladike Joanikija na pomenu mitropolitu Amfilohiju (VIDEO)

Mitropolit naš, ostavio nam je zavještanje, a to je pomirenje. Veliki ljudi kao što je naš mitropolit Amfilohije su takvi da ga savremenici ne mogu vidjeti u onoj mjeri, onoj ljepoti i onoj veličini kakav je on zapravo. To će pokazati vrijeme i vijekovi.

"MORAMO DA SE BORIMO PROTIV VIRUSA MRŽNJE" Govor vladike Joanikija na pomenu mitropolitu Amfilohiju (VIDEO)
FOTO: RAS SRBIJA

Ovo su riječi vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija iz besjede na pomenu mitropolitu Amfilohiju koji je služen danas u Cetinjskom manastiru.

– Evo sabrao nas je danas naš mitropolit oko svog odra. I pobolovao je mitropolit od virusa neko vrijeme pa je i taj virus pobijedio i od njega se oslobodio. Ostavio nam je da treba i protiv ovog virusa da se borimo ali još više da se se borimo protiv virusa mržnje, svađa, prepirki, zlobe, zavisti i svake nečistoće. On je i jedan i drugi virus pobijedio, pričestio se i u tom vojevanju je ovjenčan vijencem Božje slave – poručio je u bjesedi vladika Joanikije koji je bio najvjerniji saputnik mitropolita Amfilohija posljednjih godina kada je riječ o životu Crne Gore.

Vladika je dodao da je mitropolit svojim odlaskom ostavio veliku prazninu i bol.

– Ali i veliki blagoslov i postavio nam svima visoku mjeru i svoj primijer da idemo za njime jer nam je on svojim hodom uzvišenim prokričio taj put. Sve nas je naučio kako treba da živimo. Veliki je ovo gubitak ali smo uvjereni da će njegova pravednička smrt i sjedinjenje sa Hristom sjedini oko njegova odra i sve nas. Da će nas sabrati i izmiriti – poručio je u bjesedi vladika Joanikije, prenosi Blic.