Svijet

“Moramo slati više oružja” Bundestag odlučan, ali Šolc i dalje ćuti

Njemačka ne smije da ostavi Ukrajinu na cjedilu i mora joj dostaviti više oružja, rekao je ministar privrede i vicekancelar iz partije Zelenih, Robert Habek.

“Moramo slati više oružja” Bundestag odlučan, ali Šolc i dalje ćuti
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Kancelar Olaf Šolc je pod sve snažnijim pritiskom, spoljnim i unutrašnjim, da odlučnije podrži Ukrajinu u odbrani od Rusije.

– Moramo slati više oružja – rekao je Habek novinama grupacije Funke od petka. -Ne možemo Ukrajinu da oistavimo na cjedilu. Ona se bori i za nas. Ukrajina ne smije da izgubi, Putin ne smije da pobjedi -.

Pročitajte još

Njemačka je već slala oružje, ali Kijev traži teško naoružanje, tenkove, artiljeriju i sisteme protivavionske odbrane.

Na pitanje treba li Berlin da pošalje i to, Habek je rekao da “narod u Ukrajini uzvraća hrabrošću i žrtvom, i dužni smo da ih podržimo oružjem.”

– Imamo odgovornost i prema sebi, da i sami ne postanemo meta – dodao je. – Upravo u tom kontekstu Ukrajini dostavljamo sve što je moguće. Taj okvir do sada nije obuhvatio tenkove ili borbene avione.-

– Brutalizacija rata, naravno, znači da moramo povećati kvantitet i kvalitet isporuke oružja. O tome razgovaramo sa evropskim partnerima i partnerima iz NATO – rekao je ministar.

Zeleni i liberali (FDP), mlađi partneri u koaliciji sa Šolcovim socijaldemokratama (SPD) sve češće pritiskaju da njemačka podrška Ukrajini uključi teško naoružanje.

Ove sedmice za slanje teškog oružja su izjasnili šefica njemačke diplomatije Analena Berbok iz Zelenih i predsednik odbora za evropska pitanja u Bundestagu iz FDP, Anton Hofrajter, piše B92.

Šolc, pak, po tom pitanju nadalje ostaje uzdržan.

Prihvati notifikacije