Društvo

Mostom spojili obale Save kod Gradiške: Saobraćaj tek nakon završetka pristupnih puteva (FOTO)

Susretom delegacija Hrvatske i BiH na sredini mosta u Čatrnji kod Gradiške, i simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije, označen je završetak glavnine ovog objekta koji ima presudan značaj za potpuno stavljanje u funkciju autoputa kroz Republiku Srpsku spajanjem sa hrvatskim putevima u Okučanima.

Mostom spojili obale Save kod Gradiške: Saobraćaj tek nakon završetka pristupnih puteva (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Danas su mostom spojene dvije obale Save, a time dvije Gradiške i dvije države.

Delegaciju BiH predvodio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, a Hrvatske Tomislav Mihotić, sekretar Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

– Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završli najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađena u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja – izjavio je Mitrović.

Na ovoj svečanosti, kojoj su prisustvovali i Matej Zakonjsek direktor Sekretarijata transportne zajednice i Stefan Elero, šef Sektora za kooperacije pri Delegaciji EU u BiH, naglašeno je da slijedi izgradnja pristupnih puteva, pola kilometra sa gradiške strane i sedam kilometara na području Stare Gradiške, na teritoriji Hrvatske.

Ukupni troškovi izgradnje mosta i dionice puta do Okučana su 19 miliona evra.

Most čija gradnja je počela prije dvije godine dug je 426 metara, sirok 22,6 metara sa po dvije saobraćajne trake u oba smjera.

Težina čelične konstrukcije je 4.650 tona. Most su izgradili Integral inženjering iz Banjaluke, Đuro Đakovic montaža iz Slavonskog Broda i Zagreb montaža. Prva vozila preko novog mosta krenuće za godinu i po, nakon izgradnje kompletne trase. To će potpuno rasteretiti Gradišku i eliminisati velike guzve na granici.

Prihvati notifikacije