Banjaluka

"DOĆI ĆE NOVA EPOHA" Stanivuković objašnjava zašto treba smanjiti plate u javnoj upravi

Predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka Draško Stanivuković poručio je da će grad Banjaluka imati ekonomičnu, štedljivu, ali i dalje efikasnu javnu upravu kada su u pitanju izabrani funkcioneri ove partije (gradonačelnik, predsjednik skupštine, lokalni parlamentarci).

"DOĆI ĆE NOVA EPOHA" Stanivuković objašnjava zašto treba smanjiti plate u javnoj upravi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da oni kao izabrani od strane naroda u krizi, kakva je sada treba prvi da podnesu teret toga.

– Ono što mi predlažemo jeste da se plate funkcionera vežu za prosječne plate u realnom sektoru, a ne da se plate funkcionera vežu za prosječne tri i po plate u gradskoj upravi. Po prvi put bi funkcioneri imali motiv da se bave pitanjem podizanja prosječne plate u realnom sektoru, jer bi time i njihova plata rasla- kaže Stanivuković.

On dodaje da je licemjerno da Gradonačelnik ima bruto platu od 8000 КM, dok ugostitelji nisu primili obećanu minimalnu platu iz aprila mjeseca.

– Gradska uprava u ovome trenutku ima preko 80 savjetnika i koordinatora, 12 odjeljenja, 24 odsjeka, 2 kabineta, te isto toliko službi i odsjeka, te 7 samostalnih odsjeka. Racionalnim postavljenjem ove organizacije mogu se za jedna mandatni period napraviti uštede od 8 miliona maraka. Кako? Ukidanjem funkcije drugog potpredsjednika (ušteda više od 300 000 КM), plate funkcionera dovesti u visinu dvije prosječne plate u realnom sektoru, te uvećanje 5% u odnosu na kriterijum broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, smanjenjem broja savjetnika i reorganizacijom Gradske uprave- poručuje Stanivuković.

Pročitajte još

On kaže da bi se tim mjerama oslobodila sredstva koja bi se mogla uložiti u zapošljavanje, što je jedan od prioriteta programa ,,Nova Banja Luka”, ali i za besplatan javni prevoz za penzionere, sufinansiranje vrtića i besplatne udžbenike za osnovnoškolce, što su u vlasti tvrdili da je nemoguće.

– Transparentnim prikazivanjem svakog računa većeg od 500 КM i ovakvom raspodjelom sredstava će doći nova epoha u Gradskoj upravi najvećeg grada u Srpskoj- zaključuje Stanivuković.