Društvo

Možda da, možda ne: Luka Petrović o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj

Odgovarajući na pitanje da li će doći do poskupljenja struje za građane ili privredu u Republici Srpskoj,  v. d. generalnog direktora "Еlektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović istakao je da se u 2024. godinu ušlo s arbitražnom odlukom prema kojoj Slovenci uzimaju trećinu energije iz RiTЕ Ugljevik po proizvodnoj cijeni.

Luka Petrović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

RiTЕ Ugljevik će imati svoja sredstva koja je i do sada imao, ali će Еlektroprivreda morati nabavljati dijelove te energije za građane Republike Srpske i privredu po većim cijenama, rekao je Petrović, gostujući u programu ATV.

Ako je hidrologija dobra onda ne moramo kupovati na tržištu već možemo onu energiju koju smo mislili prodati u izvoz ostaviti za građane i privredu. To govori da potencijalno ostajemo sa manje električne energije za izvoz, a samim tim očekujemo i manje prihode. Zato u kontinuitetu pratimo meteorologiju, klimatske promjene. Svakako da je biser u elektrosistemu Srpske bilećka akumulacija koja nam znači sigurnost – rekao je Petrović.

Pročitajte još

Sigurno će dobit u ovoj godini biti značajno manja, kako je dodao, jer žele da povećaju snagu u RiTЕ Gacko, a mora se dodatno ulagati u rudarsku mehanizaciju u Ugljeviku, da bi imali dovoljne količine uglja.

– Ako sve te aktivnosti budu uspješne nema razloga da se poveća cijena električne energije. Veliki su zahtjevi od obe elektrane i svakako da ćemo u narednim mjesecima vršiti analize i pratiti da li postoje sredstva u okviru Еlektroprivrede. Ako ne postoje rezerve, onda ćemo morati dolaziti do novih finansijskih sredstava. Najvažnije je da smo u investicionom zamahu, da ćemo stvoriti nove količine električne energije koje su daleko povoljnije od onih koji mi danas prodajemo tržištu Republike Srpske. Nismo podnosili inicijativu za povećanje cijena ni privredi ni domaćinstvima – rekao je Petrović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije