Društvo

Može li zemljotres jačine 4,1 po Rihteru da izazove štetu: Građani su osjetili glavni udar, može se očekivati NIZ MANJIH POTRESA

Jutrošnji zemljotres u Petrovcu na Mlavi, tačnije Ćovdinu od 4,1 stepena po Rihteru, bio je glavni udar, a obično iza glavnog potresa slijedi niz manjih dok se tlo smiruje.

grafički prikaz zemljotresa
FOTO: SHUTTERSTOCK

To znači da se mogu dogoditi naknadni slabiji zemljotresi. Zemljotres od 4,1 stepen po Rihteru je osjetan, ali ne može da napravi veliki materijalnu štetu, piše Blic.

Dva zemljotresa, od kojih je jedan 4,1 stepen po Rihteru jutros rano su pogodila Petrovac na Mlavi. Epicentar je opet bio u Ćovdinu gdje je bio i prošlog vikenda.

Pročitajte još

Prvi zemljotres se desio u 4.45 časova i bio je jačine 4,1 stepen po Rihteru, a na dubini od kilometara. Drugi se desio u 5.03 časova. Takođe je bio na dubini od 7 kilometara, a bio je jačine 2, 4 stepena.

Kako se navodi na sajtu Seizmološkog zavoda, teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na V-VI stepena Merkalijeve skale.

– Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti – navodi se na sajtu Seizmološkog zavoda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije